23 oktober 2024 | Dossier: Dierenwelzijn, Wet- en regelgeving,

Commissiedebat ‘Dieren buiten de veehouderij’

Op 23 oktober vond het commissiedebat ‘Dieren buiten de veehouderij’ plaats, de Tweede Kamercommissie waarin vooral over gezelschapsdieren wordt gesproken. Dibevo was daarbij aanwezig. Hieronder lees je een verslag van de belangrijkste punten uit het debat.

Hond Closeup

Impulsaankopen

Tijdens het debat werd onder andere gesproken over het verder tegengaan van impulsaankopen door invoering van een bedenktijd. Hierover komt halverwege volgend jaar een verzamelbrief met een antwoord. Dibevo heeft al meerdere keren haar visie hierop gegeven en gaat ervan uit dat een bedenktijd niet aan de vereisten van goede wetgeving voldoet.

Verkoop van dieren via internet

Daarnaast werd gevraagd om meer beperkingen op te leggen aan de handel in dieren via internet. Staatssecretaris Jean Rummenie (LVVN) gaf echter aan dat dit niet mogelijk is. Wel benadrukte hij dat het belangrijk is dat potentiële diereigenaren bewuster moeten kiezen voor huisdieren en wees op de eigen verantwoordelijkheid, omdat de zorg voor een dier jaren duurt. Ook de kosten van verzorging en de rol van dierenartsen werden besproken. Het LICG, waar Dibevo ook in participeert, speelt een belangrijke rol in de voorlichting hierover. Dit onderstreept nog maar eens hoe belangrijk onze dierenspeciaalzaken zijn om toekomstige huisdiereigenaren hierbij te helpen.

Houdverbod/fokverbod

Er werd ook gesproken over uitbreiding van het houdverbod en fokverbod. Dit zou moeten worden doorgetrokken naar meer soorten, en dieren die verboden zijn, zouden niet meer getoond mogen worden. De staatssecretaris gaf aan dat dit niet kan, simpelweg omdat Nederland geen eiland is. 

Er werd opgeroepen om niet in rassen te denken, maar in kenmerken of eigenschappen die de politiek wil verbieden. Daarbij werd ook benadrukt dat niet voor alles direct een verbod moet worden ingevoerd, omdat dit allerlei neveneffecten kan hebben, zoals een toename van illegale dieren. Dibevo heeft aangeven dat je alleen dieren kunt verbieden die ook daadwerkelijk lijden, simpelweg omdat er ook dieren binnen een ras zijn die geen gezondheidsproblemen hebben.

Chipplicht katten

De wetgeving rond de chipplicht wordt voor de zomer van volgend jaar verwacht en zou binnen een jaar worden ingevoerd. Vanaf dat moment zullen ook katten moeten worden gechipt.

Positieflijst

Het belangrijkste punt voor onze sector is de Huis- en hobbydierenlijst (positieflijst voor zoogdieren). Dibevo vindt dat handhaving nog niet aan de orde is, omdat het nog niet vaststaat of de huidige lijst juridisch houdbaar is. De staatssecretaris gaf aan dat de lijst al is ingevoerd en dat lopende juridische procedures de wet niet opschorten. Handhaving gebeurt wel risicogestuurd, bijvoorbeeld bij meldingen of tijdens reguliere controles.

Er werd ook opgeroepen om geen nieuwe positieflijsten te maken totdat duidelijk is of de huidige lijst standhoudt. Desondanks wordt er toch gewerkt aan een positieflijst voor reptielen, met later ook lijsten voor amfibieën en vogels. Uiteraard blijft Dibevo deze ontwikkelingen volgen en waar mogelijk waar mogelijk onze inbreng leveren.

Malafide hondenhandel

Ook kwam de malafide hondenhandel ter sprake, vooral in verband met bijtincidenten en de stroom dieren die onder andere door stichtingen als straathond naar Nederland komen. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Het is belangrijk dat alleen gesocialiseerde en gezonde dieren naar Nederland komen. Er werd opgemerkt dat Nederland zelf niet aan de vraag naar honden kan voldoen, waardoor veel dieren uit het buitenland komen. Internationale samenwerking is daarom van groot belang om duidelijke afspraken te maken over de voorwaarden waaronder deze dieren ons land binnenkomen.

- - -

Voorafgaand aan het commissiedebat heeft Dibevo de verschillende Kamerleden benaderd om haar standpunten kenbaar te maken en input te geven op de besproken onderwerpen. Veel van deze informatie kwam gelukkig terug in het debat. Ook de komende tijd zal Dibevo de Kamerleden en de staatssecretaris blijven bevragen en de ontwikkelingen op de voet volgen.