21 oktober 2024 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet een nieuwe stap in het verlagen van de regeldruk voor ondernemers. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) krijgt een grotere rol bij het beoordelen van Europese en Nederlandse wetten die deze druk veroorzaken. Hoewel er een wetswijziging nodig is om het ATR permanent te maken, moet deze nog door de Tweede Kamer worden behandeld. Om te voorkomen dat het werk van het ATR stilvalt, heeft de regering besloten de tijdelijke status van het college te verlengen.

Minister Beljaarts: “Het stapelen van regels maakt ondernemen onnodig complex en duur, wat weer een rem zet op onze economische groei. Daarom is het bestrijden van onnodige regeldruk een van de speerpunten van mijn ministerschap. Met deze tijdelijke verlenging voorkomen we dat het ATR zijn werk niet meer kan doen. Daarnaast werk ik aan een regeldrukagenda die ik voor het einde van dit jaar wil presenteren.”

In december zal het wetsvoorstel voor een permanente instelling van het ATR worden besproken in de Tweede Kamer. Dit voorstel geeft het ATR ook de bevoegdheid om in een vroeg stadium te adviseren over nieuwe regels. Met de tijdelijke verlenging wil het kabinet de tijd overbruggen tot het permanente adviescollege van start gaat.