Het afstorten van contant geld bij de bank is voor winkeliers de afgelopen jaren duurder geworden. De kosten zijn in sommige gevallen met 40% gestegen. Dat meldt Detailhandel Nederland (waar Dibevo bij aangesloten is). “Met name het midden- en kleinbedrijf krijgt te maken met een extreem hoge kostenpost als ze contant geld afstorten bij de bank”, legt een woordvoerder van de organisatie uit. Hij geeft daarbij aan dat hierover nog overleg is met de banken.
Sommige banken nemen zelfs geen contant geld meer aan. SNS Bank is hier een voorbeeld van. “Als de eigen bank geen contanten meer aanneemt, is het moeilijker geld weg te brengen. Daar is een veiligheidsrisico aan verbonden”, stelt Detailhandel Nederland. "Winkeliers willen natuurlijk zo min mogelijk contant geld in de kassa hebben om overvallen te voorkomen."
Geen kostenstijgingen voor pinnen tot 2013
Consumenten pinnen steeds vaker, blijkt uit onderzoek van Currence. Detailhandel Nederland heeft met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) afgesproken dat het gebruik van de pinpas tot 2013 geen kostenstijgingen met zich meebrengt.
Pinnen stimuleren
Consumenten die toch met contant geld betalen, merken hier geen nadelen van. Echter betalingen met contant geld raakt wél de winkeliers. Detailhandel Nederland streeft er daarom naar om tot een efficiënter betaalverkeer te komen. De organisatie wil consumenten die geld uit de muur halen niet straffen, maar pleit voor positieve prikkels. “Als de consument voortaan alleen met pin betaalt, kunnen de banken een korting geven op de kosten voor een betaalrekening.”
Bron: Detailhandel Nederland