4 mei 2020 | Dossier: Veiligheid,

Fraudeurs maken actief misbruik van coronacrisis

Cybercriminelen maken in deze periode actief misbruik van het feit dat iedereen op zoek is naar informatie over de coronacrisis. Voordat je het weet heb je geklikt op een nepmail (zogenaamd van je bank) over een antibacteriële bankpas of een fakemail waarin een bekende je een groot bestand stuurt. Wees dus alert op welke links je klikt, welke websites je opent of welke bestanden je downloadt. Een verkeerde klik kan namelijk desastreuze gevolgen hebben voor je bedrijf.

Phishing

Veel ondernemers denken: ja, nou weet ik het wel met die nepmails, maar ontstellend veel mensen trappen in de val van fraudeurs. Zeker als dat op een onbewaakt moment gebeurt. Daarom nogmaals: denk heel goed na voordat je in een e-mail van een bank, internetprovider, ministerie, gemeente, incassobedrijf, inspectie, deurwaarder, de Belastingdienst of een andere grote instantie op een link klikt.

Je kunt een foute mail vaak al herkennen aan een vreemd afzenderadres. Vaak lijkt die als twee druppels water op de naam van het echte bedrijf. Stel dat je een bericht ontvangt van ABN AMRO, controleer dan of er in het afzenderadres écht abnamro.nl staat en bijvoorbeeld niet abnambro.nl

Het is altijd beter om zelf het adres van een website te typen dan diezelfde site te bereiken via een link in een e-mail.

Bel ook nooit een telefoonnummer dat in de mail staat, maar ga naar de website van de instantie en zoek op de contactpagina naar het telefoonnummer.

WeTransfer-mails

De laatste week horen we dat ondernemers een niet van echt te onderscheiden nepmail ontvangen, zogenaamd van de verzenddienst WeTransfer. Daarin staat een link naar een bestand dat bestemd lijkt voor de ondernemer. Klik je daarop, dan besmet je je computer met met malware (schadelijke software). Ook nepmails van de Belastingdienst, banken en internetproviders komen vaak voorbij.

Ook via SMS en WhatsApp

Criminelen beperken zich niet tot e-mail. Ook sms en WhatsApp zijn populaire kanalen. Zo worden er bijvoorbeeld nep-sms’jes verzonden die zich voordoen als een NL-alert-bericht. Deze zou zogenaamd van het RIVM afkomstig zijn en biedt een zorgpakket aan. 

Ondertussen blijft ook de WhatsApp-fraude populair bij criminelen. De oplichter stelt zich voor als een familielid of goede bekende. Hij of zij meldt zich met een bericht over een nieuw telefoonnummer en uiteindelijk het verzoek met spoed financieel bij te willen springen. Dat gebeurt heel overtuigend en al heel wat mensen zijn hier de dupe van geworden. Maak dus nooit geld over op basis van een app of mail alleen.

Digitale beveiliging nalopen

Zeker in deze tijd is het verstandig om de digitale beveiliging van je bedrijf grondig na te lopen. Controleer ook of de veilgheid van thuiswerkers die inloggen op het bedrijfsnetwerk is gewaarborgd. Bij het Digital Trust Center (een website van het ministerie van EZK) vind je meer informatie over corona-oplichting en cyberweerbaarheid.