19 mei 2020 | Dossier: Dierenwelzijn,

Dibevo hekelt verkoop pekelkreeftjes als speelgoed

“Geef het ei genoeg liefde, creëer een onderwaterwereld, dan wordt er 'n echt draakje geboren!” Met die tekst worden op dit moment weer pekelkreeftjes als ‘knutselspeelgoed’ aangeboden, dit keer onder de naam Seadragons.

Pekelkreeftjes

Het op deze manier aanbieden van deze diertjes en dan ook nog buiten de dierenspeciaalzaak of tuincentrum met dierenafdeling, kan écht niet, vindt Dibevo. De verkoper in zo’n winkel weet niet wat hij verkoopt, is niet deskundig en kan al helemaal geen advies geven. En als de actie voorbij is, kan de winkel ook geen aanvullende middelen leveren om de dieren langere tijd in leven te kunnen houden.

Ook pekelkreeftjes zijn levende wezens met een intrinsieke waarde en verdienen een goede verzorging. Het behandelen van een levend dier als speelgoed is niet meer van deze tijd. Het geeft kinderen een totaal verkeerd beeld van hoe wij mensen met levende dieren om dienen te gaan. Dibevo is niet tegen het houden van pekelkreeftjes in een aquarium, maar vindt dat dat met respect voor het dier moet gebeuren en waarbij de eigenaar over alle juiste informatie moet beschikken om de diertjes goed te kunnen verzorgen.