19 mei 2020 | Dossier: Marktinformatie,

Ondernemersvertrouwen daalt, pinomzet dierenspeciaalzaken stijgt

Het ondernemersvertrouwen maakte in april een historische duikvlucht en daalde van 6,4 naar -37,2, zo blijkt uit de nieuwe Conjunctuurenquête. Dit is zelfs een stuk lager dan tijdens het dieptepunt van de vorige financiële crisis.’ Dat blijkt uit de nieuwe Conjunctuurenquête van het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Winkelstraat

Door de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen zijn ondernemers sinds de start van de meting nog nooit zo pessimistisch geweest. Alle bedrijfstakken zijn uiterst somber gestemd. Bijna 69% van de ondernemers verwacht een verdere verslechtering van het economisch klimaat in de komende drie maanden, terwijl slechts 3% een verbetering verwacht.

Samen met andere brancheorganisaties maakt Dibevo zich er hard voor dat in het tweede steunpakket ook een bijdrage komt voor vaste lasten en andere kosten van ondernemers. Naast de bijdrage in de personeelskosten is dat erg belangrijk omdat veel activiteiten nog langere tijd verlieslatend gaan zijn in de 1,5 meter-samenleving.

Pinomzet dierenspeciaalzaken stijgt met 60%

Het aantal geldopnamen is vorige maand gehalveerd ten opzichte van een gewone maand. Waarschijnlijk zijn de contante bestedingen aan de toonbank ook ruwweg gehalveerd. Aan de andere kant steeg de pinomzet aan de kassa van bloemen- en plantenwinkels en dierenspeciaalzaken met ruim 60% ten opzichte van een jaar eerder. Dat is meer dan de 40% hogere pinomzet van supermarkten en bouwmarkten.