12 mei 2021 | Dossier: Klanten, Wet- en regelgeving,

Dier in pension, maar baasjes in quarantaine: wat dan?

Het is wat vooruitlopen op de zaken, maar voor dierenpensions wel iets om rekening mee te houden. Nederlanders die vakantie hebben gevierd in een land dat bij terugkeer als een oranje COVID-hoogrisicogebied wordt aangemerkt, moeten verplicht 10 dagen in quarantaine. Dan kunnen ze dus niet meteen hun dier ophalen uit het pension. Ook niet als de quarantaine binnen 5 dagen wordt opgeheven met een negatieve test.

Hond logeren in dierenpension

De algemene regel is dat als iemand terugkomt uit een hoogrisicogebied, dat hij bij terugkeer in Nederland een negatieftest en een verklaring bij zich moet hebben, waarin reis- en contactgegevens staan. Ook is hij zelf verantwoordelijk voor een geschikte quarantainelocatie.

Het maakt niet uit met welk vervoersmiddel iemand reist. Of het nu per vliegtuig, trein of auto is: reizigers uit hoogrisicogebieden moeten in ieder geval 5 dagen in quarantaine tot zij een negatieve test afleggen.

Pensionklanten

Pensionklanten die terugkeren uit een hoogrisicogebied, moeten dus rechtstreeks naar huis gaan en niet eerst langs het pension om hun dier op te halen. Doen de vakantiegangers dat toch, dan is dat de eigen verantwoording van de huisdiereigenaar, met misschien een kans op een boete.

Natuurlijk ga je ervan uit dat niemand afreist naar een hoogrisicogebied, maar we weten dat de situatie in een land of regio door een uitbraak snel kan veranderen. Vraag in ieder geval aan je klanten waar ze op vakantie gaan. Check de actuele status van hun reisbestemming op nederlandwereldwijd.nl en controleer het dan geldende reisadvies.

Is er sprake van een hoogrisicogebied of bevindt het land zich op het randje daarvan, stel dan voor om de logeerperiode te verlengen met minimaal 5 dagen om problemen bij het ophalen te voorkomen. Het is sowieso handig om bij de boeking voor te sorteren dat deze situatie zou kunnen ontstaan.

Wat zijn de opties?

Maar wat nu als een eigenaar na afloop van de logeerperiode in quarantaine moet en zijn dier niet kan komen ophalen?

  • De pensionklant kan iemand anders (een gemachtigde kennis) sturen om het dier op te halen. Let wel op dat dan duidelijk moet zijn dat de pensionhouder het dier van de eigenaar aan die persoon mee mag geven.
  • Als de situatie er zich voor leent, kun je de afspraak maken dat je het dier buiten en op afstand overdraagt.
  • Als er nog ruimte is in het pension, kun je voorstellen om het verblijf te verlengen totdat de klant uit quarantaine is. Is ook wel het veiligste want de huisdiereigenaar mag immers het huis niet uit om de hond uit te laten.