12 mei 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Persco vooral teleurstellend voor dierverzorgers

De persconferentie van 11 mei waarin stap 2 van het openingsplan werd aangekondigd, bracht weinig nieuws voor de huisdierenbranche. Wel is er teleurstelling over de starheid van het kabinet wat betreft de opening van hondenscholen. Terwijl dierentuinen en binnensportlocaties weer open gaan, mogen hondenscholen volgens het ministerie van LNV pas weer in stap 3 open, wat in het meest positieve geval pas 9 juni is.

Hondenschool - puppytraining

Het kabinet wil op 19 mei de 2e stap in het openingsplan gaan zetten op voorwaarde dat het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames op maandag 17 mei verder zijn gedaald. Als dat niet het geval is, wordt op maandag 17 mei de pauzeknop ingedrukt. De 2e stap wordt dan uitgesteld.

Dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de 3e stap in het openingsplan. Die staat nu op 9 juni ingepland, maar zou dus ook later van kracht kunnen worden. En dan zouden hondenscholen die nu nog kampen met beperkende maatregelen, nóg later opengaan.

Brandbrief naar Tweede Kamer

In een eerder persbericht hebben we al uiteengezet welke consequenties dat heeft voor het dierenwelzijn. Daarbovenop hebben we een brandbrief gestuurd naar een reeks Tweede Kamer-leden die dierenwelzijn in hun portefeuille hebben.

In de brief schrijven wij o.a. dat uitstel van landelijke openstelling van hondenscholen het onomkeerbare effect veroorzaakt dat er enorm veel (nieuwe) honden in onze maatschappij komen die niet goed zijn getraind en gesocialiseerd. De komende jaren kunnen we een sterke stijging van het aantal bijtincidenten verwachten en een stijgend aantal  asielplaatsingen die toe te rekenen zijn aan de gevolgen van het gevoerde coronabeleid.

We verwachten dat er in het coronadebat nog Kamervragen over dit onderwerp worden gesteld en zetten erop in dat er via die weg meer bewegingsvrijheid komt voor hondenscholen. Kortom: het laatste woord hierover is nog niet gezegd.