31 oktober 2018 | Dossier: Bedrijfsvoering, Dierenwelzijn, Wet- en regelgeving,

Dierenhandel kan helpen in de strijd tegen wildlife crime

Deze maand lanceerde Meld Misdaad Anoniem een actie om meer meldingen te krijgen over de illegale handel in wildlife. Het gebeurt niet alleen ver weg. Ook in Nederland wordt illegaal gehandeld in beschermde wilde dieren en planten, ook wel ‘wildlife crime’ genoemd. Vermoedelijk komen bijvoorbeeld reptielen, amfibieën, vogels, zoogdieren en koraal via een verborgen circuit terecht bij liefhebbers of als product in de woonkamer. Op papier lijken ze legaal gevangen of gefokt, maar in werkelijkheid worden de vergunningen, certificaten en registraties vervalst. Ook worden de dieren vaak onder slechte omstandigheden vervoerd en overleeft een groot deel het transport niet.

Stop illegale dierenhandel

Illegale handel in dieren wordt vaak beschreven als de derde meest winstgevende criminele activiteit. Hoewel iedereen natuurlijk bij wildlife crime vooral denkt aan ivoor en hoorn van neushoorns, is de illegale handel in levende dieren voor de hobby wel degelijk een bedreiging.  Vooral soorten met een heel klein verspreidingsgebied kunnen bij gerichte vangst snel volledig weggevangen worden.

Dat geldt bijvoorbeeld voor Oophaga lehmanni, een erg mooi gifkikkertje dat een geschat natuurlijk leefgebied van circa tien vierkante kilometer heeft. Zo klein dat je met een gerichte vangactie een belangrijk deel van de populatie kunt wegvangen. Ook reptielen die zich in de natuur maar heel langzaam voortplanten (soms maar één of twee jongen per jaar) kunnen door vangst voor de handel gemakkelijk bedreigd worden. De toch al bedreigde populaties van deze soorten kunnen door illegale handel uitsterven.

Stop illegale dierenhandel

Dibevo vindt de bescherming van de natuurlijke populaties van dieren bijzonder belangrijk en is daarom fel tegen de illegale handel. Mensen binnen de dierenhandel weten vermoedelijk soms meer van dit soort illegale praktijken. Ze horen of zien waar illegale dieren worden aangeboden of onder welke naam, ze vermoeden dat ‘gefokte’ dieren eigenlijk uit het wild komen, of het valt hun op dat dieren ‘ineens’ volop verkrijgbaar zijn voor een opvallend lage prijs.

Ogen en oren van handhaving

Meld Misdaad Anoniem vraagt je feitelijk de oren en ogen te zijn van de handhaving en daarmee mee te werken aan de bescherming van de natuurlijke populaties. Meld Misdaad Anoniem heeft een aantal situaties gedefinieerd die je alert zouden moeten maken. Niemand wil immers (mede)verantwoordelijk zijn voor het uitsterven van deze prachtige dieren. Dus als je wat ziet: neem contact op. Dat kan volledig veilig en gegarandeerd anoniem via 0800-7000 of via de website meldmisdaadanoniem.nl. Meld Misdaad Anoniem of kortweg ‘M.’ is onafhankelijk (het is geen politie-instelling) en ziet je telefoonnummer of IP-adres niet.

Melden helpt echt

Politie en NVWA maken regelmatig gebruik van meldingen vanuit het publiek om illegale handel op te sporen. Zo deed de politie in februari van dit jaar een oproep aan het publiek in een uitzending van Opsporing Verzocht. Het ging om de zoektocht naar schedels van hertzwijnen en zagen van de bedreigde zaagvis, beide zeer zeldzame diersoorten. De uitzending leverde ruim 60 tips op.