9 mei 2022 | Dossier: Ledennieuws,

Oudste dierenspeciaalzaak van Nederland viert 200-jarig bestaan

Deze maand bestaat ‘Dierenspeciaalzaak Heems sinds 1822’ precies 200 jaar. Een feit waar de zesde en zevende generatie die momenteel werkzaam zijn bij de oudste dierenspeciaalzaak van ons land, oprecht trots is. Onno Heems vertelt: “Natuurlijk is het geweldig dat dit bedrijf al zo lang een vaste waarde is in onze familie. Maar weet je waar we misschien nog wel trotser op zijn? Op ons personeel. Zonder hun inzet en kennis kan een bedrijf als het onze niet bestaan.”

In 1822 begon het echtpaar Pieter Heems en Marijtje Steenvoorde een winkeltje in grutten, erwten en andere levensmiddelen in hun woonhuis in de Achterstraat in Haarlem. Na het overlijden van Pieter zette Marijtje de winkel voort. Jan, de zoon van Pieter en Marijtje, kwam in de zaak en breidde het bedrijf verder uit. In 1873 betrok de firma Heems een groter pand en na 1925 legde het bedrijf zich toe op de verkoop van mengvoeders. Via de groothandel schakelde men na de Tweede Wereldoorlog over op detailhandel in pluimvee- en vogelvoer en later op voer en benodigdheden voor huisdieren. 

De winkel van Heems in 1919.

Hofleverancier

In 1970 verhuisde de winkel van Haarlem naar de Kanaalweg 7 in Heemstede en werd aquaristiek een van de kernwaarden van de firma Heems. Op 1 mei 1997 kreeg het bedrijf ter ere van het 175-jarig jubileum het predicaat ‘Bij Koninklijke beschikking Hofleverancier’. In 2017 verhuisde de winkel naar een gloednieuw pand aan de Havenstraat in Heemstede en enkele jaren geleden deed de achtste generatie Heems zijn intrede.

Trouwe klanten

Onno Heems vertelt dat de hele maand mei in het teken staat van het jubileum, voor de trouwe klanten. “Er komen hier klanten die vertellen dat ze in 1950 al bij mijn opa in de winkel kwamen, zulke verhalen zijn geweldig. In maand zijn wij jarig, en dan zijn wij degenen die trakteren. Voor de klanten zijn er leuke acties en kortingen en met de feestelijkheden willen we geld ophalen om een donatie te doen aan het KNGF. Met het 175-jarig bestaan deden we dat ook, en toen konden we vier geleidehonden adopteren. We hopen dat dat er nu minstens zo veel worden.”

Meer dan een winkel

Onno vertelt dat zijn vader Jos langzamerhand aan het afbouwen is en dat Onno en zijn broer Reijn het bedrijf te zijner tijd gaan overnemen. “Mijn opa stierf op 89-jarige leeftijd. Op zijn sterfbed heb ik hem beloofd dat ik ooit de zaak zou overnemen. Ik vind het nog steeds heel bijzonder dat dat straks ook gebeurt. Weet je wat het is: een firma die al zo lang binnen de familie is, is meer dan een winkel.”