11 mei 2022 | Dossier: Klanten, Personeel,

Doe mee aan studie naar vaccin tegen lyme

Jaarlijks hebben 1,5 miljoen mensen last van tekenbeten en krijgen ongeveer 27.000 mensen lymeziekte. Enkele duizenden houden langdurige en invaliderende klachten. Amsterdam UMC gaat daarom samen met andere ziekenhuizen onderzoeken of een vaccin lymeziekte kan voorkomen. Het UMC zoekt vrijwilligers die zich willen laten vaccineren voor deze studie.

"Het is belangrijk dat er nieuwe en veilige methoden komen om lymeziekte te voorkomen. Het aantal tekenbeten neemt ieder jaar toe en lymeziekte komt vaker voor vergeleken met twintig jaar geleden", zegt Joppe Hovius, hoogleraar Amsterdam UMC Multidisciplinair Lymeziektecentrum en coördinator van het onderzoek. Eerder al bleek uit landelijk onderzoek van het RIVM dat het aantal tekenbeten in 10 jaar tijd met ongeveer 30% is gestegen. 

Werkzaamheid vaccin testen

Er zijn al studies gedaan om de veiligheid en de juiste dosering van een vaccin bij mensen te onderzoeken. Binnenkort start het grootschalige lyme-vaccinatie-onderzoek om de werkzaamheid van het vaccin te testen, in zowel de Verenigde Staten als in Europa. Nederland is een van de landen in Europa die meedoet. In Nederland wordt het onderzoek gecoördineerd door Amsterdam UMC en UMC Utrecht. Hovius: “Het ontwikkelde vaccin is gericht tegen verschillende soorten lymebacteriën die zowel in de Verenigde staten als in Europa voorkomen.”

Meedoen

Momenteel zijn de voorbereidingen voor deze studie in volle gang. Voor het onderzoek is het team van het Lymeziekte Onderzoek op zoek naar mensen die regelmatig in het groen komen of tekenbeten hebben, bijvoorbeeld vanwege hun hobby of werk. Het streven is om na de zomer van 2022 de eerste vrijwilligers te vaccineren.

Meer informatie vind je op de website van het Amsterdam UMC. Heb je interesse om mee te doen? Meld je dan aan via www.vaccinatiestudie.nl/onderzoeken/lymeziekte.