15 april 2015 | Dossier:

Dingen die iedereen zou moeten regelen

Kinderen

Op een negatieve ‘wat-als’-manier nadenken over de toekomst, dat zijn niet de leukste dingen. Gisteren hadden we het tijdens de lunch over wat er met je kinderen gebeurt als jij en je partner onverwacht overlijden. Hoe vervelend het onderwerp ook is: we waren het er allemaal over eens dat je zoiets wel geregeld moet hebben.

Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat je als ondernemer een plan hebt voor als jou en/of je partner iets overkomt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met je bedrijf als jij door een ongeluk verlamd raakt en in een rolstoel terechtkomt? Moet je partner dan én de zaak runnen, én de kinderen grootbrengen, én mantelzorgen voor jou? Grote kans dat je partner een burnout krijgt en jullie samen nauwelijks geld hebben om van rond te komen.

Veel ondernemers stoppen dit soort gedachten heel snel weg in de diepste la van het bureau. Het gaat nu immers lekker en als het misgaat zien we wel verder. Toch is dat ontzettend onverstandig: stel dat er iets ingrijpends gebeurt, dan heb je gegarandeerd spijt dat je in de lente van 2015 niet een middagje van je tijd in die ene workshop hebt gestoken. Better safe than sorry, zeggen de Engelsen en zo is het ook.

We hebben de neiging om te zeggen wat ‘ons moeder’ vroeger zei als we ergens geen zin in hadden. “Doe het dan voor mij”, zei ze dan. Dat gaat ons in dit geval te ver. Liever zeggen we: doe het dan voor de mensen die je liefhebt. Want zij zullen het meeste lijden van de beslissing die jij niet neemt.

Overtuigd? Schrijf je dan nu in voor de workshop waarin je dit allemaal kunt regelen.

Foto: Pixabay/Amanda McConnell