14 april 2015 | Dossier:

Week van de Teek: apps, films en 11 misverstanden

Week van de teek 2015

De timing is perfect: precies in de Week van de Teek (13 t/m 19 april) komt ons land in warmere sferen terecht en is er een ware opmars van actieve teken. Met uitzondering van de kustgebieden neemt de tekenverwachting toe tot ‘zeer hoog’.

Voorlichting aan klanten

Elk jaar lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op en krijgen meer dan 22.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Je kunt helpen om deze ziekte te voorkomen door je klanten te adviseren om zich na een uitstapje ‘in het groen’ altijd te controleren op teken.

App ‘Tekenbeet’

De app ‘Tekenbeet’ van het RIVM kunnen je klanten (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en zien ze wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Ook is er een directe link naar de Tekenradar. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en de App Store (iPhone). 

Download app Tekenbeet in de Google Play Store
Download app Tekenbeet in de App Store

Controle op teken

Stigas, de organisator van de Week van de teek, heeft een korte animatiefilm gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe je je hele lichaam systematisch kunt controleren op teken.​

Elf misverstanden over teken

Het artikel ‘Elf misverstanden over teken’ uit het Dibevo-vakblad van april 2014 bleek een schot in de roos. Daarom stellen wij deze pagina's nu beschikbaar in een versie die je kunt uitdelen aan je klanten.

Teken, tekentang, lime

Zie je geen download-knop? Log dan eerst in als Dibevo-lid.