01 juli 2013 | Dossier:

Domeinnaamfraude: trap er niet in

Pas op voor domeinnaamfraude

Na acquisitiefraude en identiteitsfraude steekt ook het fenomeen domeinnaamfraude steeds vaker de kop op. Wat is domeinnaamfraude precies en hoe kunt u zich er tegen wapenen?

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het gedeelte van een webadres na ‘www’. De domeinnaam bestaat vaak uit de naam van een organisatie en bevat altijd een achtervoegsel van twee of drie letters dat het land of de soort organisatie aangeeft. Voorbeelden van domeinnamen zijn ‘dibevo.net’ of ‘dierenpensionjansen.nl’.

Wat is domeinnaamfraude?

Stel, u bent de eigenaar van dierenpensionjansen.nl. Op een dag belt er iemand van een internetbedrijf met het verhaal dat er een ander pension vrijwel dezelfde domeinnaam wil registreren, maar dan met het achtervoegsel .com, .eu of .info. Reken maar dat daardoor verwarring ontstaat bij uw klanten. Want wie is nu de ‘echte’ Dierenpension Jansen?

Natuurlijk heeft het internetbedrijf de oplossing: als u met hen in zee gaat, voorkomen ze dat dat andere dierenpension deze domeinnamen claimt. Daarvoor moet u dan wel een fors bedrag betalen, soms wel € 200 per jaar. Het internetbedrijf wekt dan ook nog eens de indruk dat u snel moet beslissen of ze beweren dat uw huidige domeinnaam verloopt. Ook die verlenging kost dan geld.

Trap er niet in

Ga nooit in zee met instanties die u op deze manier willen ‘helpen’ en daarbij onder druk zetten. De registratie van een domeinnaam met achtervoegsel .nl, .info, .eu, .net of .com kost per jaar niet meer dan € 10. Bedrijven die hiervoor een hoger bedrag vragen, moet u zien te mijden.

NB: een domeinnaamregistratie is iets anders dan een webhostingpakket met e-mail en een website. Voor zo’n pakket betaalt u wél meer dan € 10 per jaar.

Hoe herkent u domeinnaamfraude?

  • Het bedrijf benadert u ongevraagd via post, e-mail of telefoon;
  • Het internetbedrijf is niet geregistreerd bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, SIDN. Deze instantie beheert de registraties van de .nl-domeinnamen;
  • Het bedrag dat ze vragen voor de service is vele malen hoger dan dat van uw eigen aanbieder.

Hoe voorkomt u domeinnaamfraude?

  • Zoek via Stichting Internet Domeinnaam Registratie wie de domeinnaamhouder is van een bepaalde website;
  • Laat u niet onder druk zetten en neem geen overhaaste beslissingen;
  • Informeer en instrueer uw personeel betreffende deze praktijken;
  • Wantrouw alle aanbiedingen van onbekenden die u zonder enige aankondiging benaderen. Fraudeurs proberen via internet, boilerrooms en postcampagnes zoveel mogelijk slachtoffers te benaderen;
  • Schrijf u als eenmanszaak, VOF en stichting, gratis in bij het Bel-me-niet register.

Meld fraude

Bent u slachtoffer van domeinnaamfraude en/of voelt u zich misleid? Neem dan contact op met Dibevo. Wij verzamelen alle fraudegevallen en brengen de Fraudehelpdesk hiervan op de hoogte.