28 juli 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Duidelijkheid over toeslag op het Sena-tarief voor ondernemers

Over de discussie die speelt tussen het bedrijfsleven en Sena over de gevolgen van een Europese uitspraak over naburige rechten voor het Sena-tarief hebben wij al eerder geschreven. De Commissie Auteursrechten van MKB-Nederland, waar Dibevo onderdeel van is, en Sena zijn om de tafel gaan zitten en hebben na lang onderhandelen een akkoord gesloten voor de jaren 2021 en 2022.

Muziek speaker

Het akkoord is voorgelegd aan de besturen van VNO-NCW en MKB-Nederland en is door beide besturen goedgekeurd. Ook Dibevo stemt in met het akkoord. Het was belangrijk om er samen uit te komen, omdat Sena anders zelfstandig tot vaststelling over zou gaan.

Samengevat komt het er op neer dat is besloten de pijn van de gevolgen van de uitspraak te delen, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van zowel de ondernemers als de Sena rechthebbenden, in verband met de gevolgen van de coronacrisis voor beiden.

De hoofdpunten van het akkoord:

  • Op de geldende Sena-tarieven geldt vanaf 1 januari 2021 een toeslag van 12,5%.
  • Over 2022 geldt opnieuw een toeslag van 12,5%, zodat er cumulatief in 2022 een toeslag geldt van 26,6% ten opzichte van de geldende tarieven.
  • Zowel MKB-Nederland als Sena zullen actief de (inter)nationale lobby richting de Europese Commissie steunen om de wetgeving aan te passen zodat er niet meer hoeft te worden betaald voor muziek afkomstig uit de zogenaamde derde staten (staten die niet tot de Europese Economische Ruimte behoren, onder andere Amerika dus). Wanneer de Europese regels en/of de wet weer wordt aangepast, heeft dat als gevolg dat de toeslag direct komt te vervallen. Ook in het geval er in een gerechtelijke procedure bepaald wordt dat er geen grondslag is voor de toeslagen op de tarieven, zal de toeslag vervallen.