4 juli 2024 | Dossier: Klanten,

Eén op de drie Nederlanders neemt hond mee op vakantie

Eén op de drie Nederlanders (34%) neemt de hond mee op vakantie, zo blijkt uit een onderzoek van DVJ Insights, in opdracht van huisdierenverzekeraar Figo. Dat cijfer wijkt niet al te veel af van de meting (39%) uit het jaarlijkse petpopulatieonderzoek van Dibevo en NVG, uitgevoerd door Ipsos I&O. Maar als het om katten gaat, wijkt het onderzoek van DVJ Insights toch behoorlijk af. 19% van de kattenbaasjes zou hun dier mee op vakantie nemen. Uit de onderzoeken van Dibevo/NVG, uitgevoerd door zowel MarketResponse (2015 t/m 2020) als Ipsos I&O (2021 - nu), blijkt dat maar 1,5 tot 2% van de katten mee op reis gaat.

Hond op reis

Dit verschil kan zijn ontstaan door bijvoorbeeld de grootte van de populatie die ondervraagd is of de kenmerken van die populatie. Ook de vraagstelling kan het verschil maken. Onderzoeksbureau DVJ Insights heeft dit onderzoek uitgevoerd onder huisdierbezitters en toekomstige bezitters in Nederland, België en Duitsland. In Nederland hebben in totaal 1.041 respondenten deelgenomen aan het onderzoek: 940 huisdierbezitters van 18 jaar of ouder en 101 toekomstige bezitters die binnen zes maanden van plan zijn een hond of kat te nemen. 

Ter vergelijking: het onderzoek naar de huisdierenpopulatie in Nederland van Dibevo en NVG wordt uitgevoerd onder 4.572 personen waarvan ca. 2.100 huisdierbezitters. Daarbij is een weging toegepast naar leeftijd, geslacht, regio en opleiding. Hiermee is de steekproef representatief voor de Nederlandse bevolking (18+).

Huisdiervriendelijke accommodaties

De groeiende behoefte om een huisdier mee te kunnen nemen op vakantie, zorgt ervoor dat de vraag naar accommodaties en bestemmingen waar huisdieren welkom zijn toeneemt. Volgens het Figo-onderzoek vindt meer dan de helft (55%) van de hondenbaasjes het lastig om geschikte hotels of vakantiewoningen te vinden. Onder kattenbaasjes geldt dit voor 31%. 

Daarnaast zijn toeristische attracties vaak niet toegankelijk voor huisdieren, wat weer invloed heeft op de activiteiten tijdens de vakantie. Dat het plannen van een vakantie met het héle gezin een uitdaging kan zijn, blijkt wel uit het aantal huisdierbaasjes dat aangeeft vaker op vakantie te gaan als ze geen huisdier hadden. Dit geldt namelijk voor 47% van de kattenbaasjes en bij 29% van de hondenbaasjes; aldus het onderzoek.

Tips voor je klanten

Nemen je klanten hun hond mee op vakantie? Verwijs hen dan naar de tips van het LICG.