21 december 2022 | Dossier: Klanten, Ledennieuws, Marktinformatie,

Een op de drie Nederlanders heeft moeite met kosten van huisdier

Ongeveer een derde van de huisdiereigenaren in Nederland heeft mede vanwege de inflatie op dit moment soms moeite om voor zijn huisdier te zorgen. Bezuinigen doen ze liever niet, want vrijwel alle huisdierbezitters verkiezen het comfort van hun huisdier boven dat van henzelf. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Pets Place onder bijna 6000 Nederlanders.

Een kleine 20% van de ondervraagden heeft het afgelopen half jaar gemiddeld per maand minder geld uitgegeven aan zijn huisdier dan voorheen. De huisdiereigenaren die de afgelopen maanden hebben bezuinigd spenderen voornamelijk minder geld aan speelgoed (36%) en accessoires (23%).

Noodgedwongen besparingen

Volgens Dieke van Triest van Pets Place, paraveterinair en expert op het gebied van diergezondheid, zijn de besparingen vaak noodgedwongen. “Het risico voor huisdiereigenaren die in financiële problemen komen is dat zij wellicht noodgedwongen moeten besparen op de medische zorg voor hun dier. Door een bezoek aan de dierenarts te vermijden, kan een dier onnodig lijden. Een kleine verwonding kan bijvoorbeeld uitgroeien tot een hevige infectie, waardoor de problemen groter worden en de kosten juist steeds verder oplopen.”

Voeding is voor het merendeel van de huisdiereigenaren de grootste terugkerende uitgave, gevolgd door medische diensten of medische producten. Iets meer dan een kwart besteedt 25 tot 50 euro per maand aan hun huisdier. Meer dan een derde geeft maandelijks tussen de 50 en 100 euro uit en bijna 15% spendeert iedere maand meer dan 200 euro aan hun huisdier. Uit de enquête van Pets Place komt ook naar voren dat vrijwel alle huisdiereigenaren het liefst helemaal niet bezuinigen op hun huisdier. Maar liefst 94% geeft aan liever zijn huisdier te verwennen met iets lekkers dan zichzelf.

Dierenvoedselbanken en minimadierenartsen

Voor huisdiereigenaren die regelmatig moeite hebben om hun huisdier te onderhouden, zijn er diverse instanties die hulp kunnen bieden. Van Triest: “Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft een uitgebreide lijst opgesteld met dierenvoedselbanken en minimadierenartsen. En de Dierenbescherming biedt begeleiding en maatschappelijke dierenhulp voor mensen die over langere tijd met financiële problemen kampen.”