20 april 2012

Een schatje van een katje... maar de kater komt later!

kitten in het gras

Van 23 april tot en met 29 april organiseert Sophia KattenBond de Week van het Kitten met als slogan: "Een goede kat kost 12 weken". De aanleiding voor deze week is het feit dat verkopers ieder voorjaar op het internet talloze nestjes jonge katten aanbieden. Maar hoe schattig ook, veel van deze kittens groeien op tot probleemkat, omdat ze te vroeg van de moederpoes worden gescheiden. Ze zijn onzindelijk, angstig, agressief of kunnen moeilijk met soortgenoten en mensen omgaan.

Belangrijke levenslessen

In Nederland mogen kittens bij wet vanaf 7 weken bij hun moeder weggehaald worden. "Met 7 weken kunnen kittens echter nog lang niet op eigen pootjes staan", zegt Dorith Gelberg van de Sophia KattenBond. "In de eerste levensperiode zijn ze nog volop in de leer bij hun moeder. Lopen ze haar belangrijke levenslessen mis, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor hun gedrag op latere leeftijd.“

”Een kitten kan het beste 12 tot 16 weken in het nest blijven, totdat de socialisatiefase voorbij is", vertelt Gelberg. "Daarmee kan veel probleemgedrag voorkomen worden, zoals agressie, het huis onder plassen, spullen kapot maken en een moeilijke omgang met mensen en andere dieren."

Verhogen speenleeftijd

98% van de aangeboden huis-, tuin- en keukenkittens op advertentiewebsites is amper 8 weken oud. De Sophia Kattenbond pleit voor een wettelijke speenleeftijd van 12 weken. Daarvoor heeft zij banners op Marktplaats.nl geplaatst en houdt zij tijdens de Week van het Kitten een enquête. Gelberg: “De resultaten willen we gebruiken om de ernst van de zaak in beeld te brengen".