14 mei 2020 | Dossier: Dierenwelzijn,

Eenderde baasjes stelt zorg voor huisdier door corona nog even uit

Door de coronamaatregelen stelt 33% van de huisdiereigenaren in Nederland zijn bezoek aan de dierenarts uit. De huisdierbezitter gaat nog wel met zijn gewonde hond of kat naar de dierenarts, maar 70% stelt de periodieke gezondheidscontrole uit of overweegt dit te doen en 50% de vaccinaties. Zo blijkt uit onderzoek naar huisdierzorg tijdens de coronamaatregelen onder 1.479 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura. Vooral in het uitstellen van vaccinaties schuilt een gevaar voor de gezondheid van dier én mens.

Kat naar dierenarts

Dierenartsen van AniCura roepen baasjes op om vaccinaties op tijd te laten uitvoeren. “Vaccinaties beschermen huisdieren tegen ernstige ziektes, zoals de besmettelijke hondenhoest en gaan verdere verspreiding tegen. Maar ook tegen overdraagbare ziektes van dieren op mensen, zoals de ziekte van Weil (leptospirose) bieden vaccinaties bescherming. Voor jonge dieren is het risico helemaal groot. Deze moeten hun afweerstoffen nog opbouwen en hebben hiervoor de basisvaccinatie nodig”, aldus Femke Kiestra, kwaliteitsmanager en dierenarts bij AniCura Nederland.

Vaccinaties uitstellen
Niet alleen vaccinaties zijn gevaarlijk om uit te stellen, ook andere zorg moet onder de aandacht blijven van huisdiereigenaren. “Een dier geeft meestal pas laat aan dat hij ergens last van heeft. Als het dier pijn laat zien dan is het probleem vaak al groter en kan uitstellen fataal zijn. Wacht dus niet te lang met een bezoek aan de dierenarts, zeker niet als het dier koorts heeft of niet meer eet”, zegt Femke.

Videoafspraak noodzakelijk voor risicogroep

Verschillende dierenklinieken zijn gestart met videoafspraken. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de huisdiereigenaren open staat voor deze nieuwe afspraakmogelijkheid met de dierenarts. Het merendeel, 64%, zou er nu gebruik van maken om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voor 20% is het zelfs een noodzaak, omdat ze vanwege ziekte het huis niet uit kunnen of tot de risicogroep behoren.

Femke: “Het is even wennen, maar een videoafspraak werkt prima om te kijken of we op afstand kunnen helpen en inschatten of een fysiek bezoek aan de dierenarts voor verder onderzoek of behandeling noodzakelijk is”. Bijna de helft van de huisdiereigenaren vindt het wel gemakkelijk om voor een videoafspraak te kiezen. Eenderde van de baasjes ziet het als een voordeel dat ze hun dier stress besparen.