2 november 2022 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Europese Commissie wil de invoering van instant payments versnellen

De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel aangenomen om instant payments in euro’s beschikbaar te maken voor alle consumenten en bedrijven met een bankrekening in de EU en in EER-landen. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat instant payments in euro’s betaalbaar en veilig zijn en in de hele EU probleemloos worden verwerkt. De technologie om op elk moment van de dag binnen enkele seconden betalingen te verrichten bestaat al, maar wordt in de EU slechts langzaam ingevoerd.

Verplichtingen voor banken

Het voorstel legt voornamelijk verplichtingen op aan de bancaire sector. Voor banken gaan namelijk de volgende verplichtingen gelden: 

  • instant payments moeten universeel beschikbaar worden: banken die overschrijvingen in euro’s aanbieden moeten instant payments in euro’s aanbieden. Dit geldt zowel voor intra-Eurozone overschrijven als overschrijvingen van/naar de Eurozone;
  • De kosten voor deze instant payments mogen niet hoger zijn dan normale overschrijvingen;
  • Instant payments moeten betrouwbaar zijn. Banken worden verplicht na te gaan of de combinatie van naam en IBAN gelijk zijn aan hetgeen een gebruiker heeft ingevoerd, om fraude tegen te gaan.

Voordelen voor ondernemers

In Nederland zijn instant payments in veel gevallen al de norm, dus de verwachting is dat deze wetgeving weinig gevolgen heeft voor ondernemers. Wel wordt het level playing field binnen Europa meer gelijkgetrokken waardoor grensoverschrijdend handelen eenvoudiger wordt. Een ander gevolg is dat innovatie op het gebied van bijvoorbeeld mobiele betalingsapps gestimuleerd wordt.

De verordening moet nog worden gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie. Twintig dagen na publicatie treedt de wet in werking.