07 augustus 2017 | Dossier: Dierenwelzijn, Klanten

Fipronil: niet gevaarlijk voor huisdieren en hun eigenaren

Je kunt de laatste dagen het nieuws niet meer aanzetten of het gaat over eieren en Fipronil. Verschillende Dibevo-leden kregen van hun klanten de vraag of Fipronil gevaarlijk is voor hun hond, kat of henzelf, aangezien deze werkzame stof in anti-vlooiendruppels zit.

Anti-vlooienmiddel en Fipronil

Om te beginnen: Fipronil is een middel dat is goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Diergeneesmiddelen voor de bestrijding van vlooien, teken en luizen bij hond of kat. Het middel is niet goedgekeurd voor gebruik in de pluimveesector en is daar dus niet toegestaan. Anders gezegd: Fipronil mag gewoon gebruikt worden bij honden en katten die als gezelschapsdier gehouden worden.

En verder:

  • Anti-vlooienmiddelen met Fipronil zijn geregistreerde diergeneesmiddelen die elke paar jaar door de overheid worden getest op veiligheid voor dier, mens en omgeving.
  • Fipronil zit in anti-vlooiendruppels en huidspray, maar niet in antivlooienbanden. Deze zijn allemaal geregistreerd en nergens in de samenstelling komt het middel voor.
  • Anti-vlooiendruppels komen niet in het dier, maar op de oppervlaktehuid terecht
  • Volg de gebruiksaanwijzing en dien het middel ’s avonds toe. Dan is het in de morgen volkomen ingedroogd en kun je volkomen gevaarloos over de vacht strijken. Ook voor kinderen is dat ongevaarlijk.

Kortom, er is geen gevaar voor hond, kat en mens. Je kunt de middelen dus gewoon blijven verkopen. Let er wel op dat je dezelfde klant geen verschillende anti-vlooienmiddelen verkoopt.

Lees ook: De angst voor fipronil? Pure chemofobie (Algemeen Dagblad, 14 augustus 2017)
Bekijk ook: Fipronil in eieren gevaarlijk? “Onzin!” (RTL Summer Night, 14 augustus 2017)