23 juni 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Forse subsidie voor verduurzaming

Verbruikt je bedrijf minder energie dan 25.000 m³/jr gas én minder dan 50.000 kWh/jr elektriciteit? Dan is er goed nieuws voor jou. Vanaf 1 oktober kun je namelijk subsidie krijgen om een energieadviseur in te schakelen voor advies en hulp bij het uitvoeren van maatregelen als je je bedrijfspand en bedrijfsvoering wil verduurzamen. Handig, want veel ondernemers komen daar niet aan toe en vinden de info van de overheid te ingewikkeld.

Energie besparen bedrijfspand

De energieadviseur gaat van start met een advies dat het meeste zoden aan de dijk zet qua energiebesparing en CO2-vermindering. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen 2 categorieën: 

  1. Verduurzamingsmaatregelen aan het bedrijfspand
    Hieronder vallen grote aanpassingen, zoals het isoleren van muren, vloeren en daken, het aanbrengen van HR++ beglazing, PV-zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of andere energiezuinige installaties, en kleine aanpassingen, zoals het aanbrengen van led-verlichting.

  2. Verduurzamingsmaatregelen in de bedrijfsprocessen
    Denk hierbij aan koeling, keukenapparatuur en ICT-apparatuur, maar ook overige onderdelen van de bedrijfsvoering zoals het gebruik van elektrische bestelwagens.

In het adviesrapport wordt ook het jaarlijks energieverbruik van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering opgenomen. Op basis van het advies beslis jij als ondernemer vervolgens of je ook gebruik maakt van het ondersteuningstraject. 

Hoogte van de subsidie

Voor het onderdeel advies geldt een minimum subsidiebedrag van €400 en een maximum subsidie van €750. Voor het totaal aan advies en ondersteuning wordt per onderneming 80% van de gemaakte kosten gesubsidieerd, met een maximum subsidiebedrag van €2.500. Voorwaarde is dat je kunt aantonen dat je uit het advies minimaal één maatregel hebt uitgevoerd, of gaat uitvoeren.

Heb je plannen of denk je erover na je bedrijf te verduurzamen? Dan kan deze subsidie een welkome bijdrage zijn. Houd de ingangsdatum van 1 oktober dan ook goed in de gaten!