16 november 2023 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Geldmaat te vaak in storing of buiten gebruik

Geldautomaten hebben in de afgelopen maanden soms te kampen gehad met storingen of zijn zelfs helemaal buiten gebruik. Dat leidt tot grote irritatie bij ondernemers omdat die de dagopbrengst van hun winkel niet kunnen afstorten bij de dichtstbijzijnde Geldmaat. In september was 1 op de 20 automaten van Geldmaat defect, zo blijkt uit een onderzoek van de NOS, en aan die situatie is nog niet veel veranderd.

Geldmaat

Beheerder Geldmaat bevestigt dat inderdaad veel automaten buiten gebruik zijn en wijt dat aan een gebrek aan onderdelen. Die levertijd is kennelijk zo lang dat Geldmaat nu onderdelen uit andere automaten haalt om te voorkomen dat veelgebruikte automaten buiten gebruik raken. Dit betekent wel dat bij de automaat waar de onderdelen zijn weggenomen, tijdelijk alleen het opnemen van biljetten mogelijk is. Storten van geld is daar dus niet mogelijk.

Geldmaat zegt dat het deze situatie niet zag aankomen. Het ministerie van Financiën betreurt dat de dienstverlening niet op orde is en zegt te werken aan een wet die banken dwingt om geldautomaten beter beschikbaar te maken.

De norm die banken hebben afgesproken over de beschikbaarheid van geldautomaten in 2023 is al bijna onhaalbaar. Vorig jaar werd die norm ook al niet gehaald. Toen ontstonden er problemen door personeelstekorten bij de geldtransporteur.

Dibevo hoopt dat de banken het probleem voor het einde van het jaar hebben opgelost en heeft ervoor gepleit dat in ieder geval de locatiewijzer op geldmaat.nl actueel moet zijn, zodat een ondernemer niet voor niets rijdt.