5 augustus 2024 | Dossier: Marktinformatie,

Groot verschil tussen huisdierbezit in Vlaanderen en Wallonië

De Belgian Petfood Association (BEPEFA) presenteert een aantal highlights uit haar vierde ‘Huisdier Populatie Studie’ uitgevoerd door iVox. De overeenkomst met het Nederlandse onderzoek van Dibevo en NVG is dat ook in België de factor ‘gezelligheid’ de voornaamste reden is voor de aanschaf van een huisdier. Maar verder vallen vooral de verschillen op.

Huisdierpopulatie België

Volgens het onderzoek blijven katten de populairste huisdieren: 32% van de Belgische huishoudens bezit er minstens één. In Nederland heeft 23% van de huishoudens een of meer katten. Het aandeel huishoudens met één of meer honden steeg naar 31%. In 2021 was dat nog 24%. Ter vergelijking: in Nederland lopen in 18% van de huishouden één of meer honden.

Wat blijkt: in Franstalige huishoudens is het huisdierbezit met 68% veel hoger dan Vlaamstalige huishoudens (50%). Dat laatste cijfer komt dichter in de buurt van het Nederlandse huisdierbezit. 

Andere cijfers

Uit de inzichten van BEPEFA blijkt dat 5% van de Belgen in 2024 hun eerste huisdier verwelkomde, terwijl 12% een bijkomend dier kocht. Honden (38%) werden het populairste huisdier om te kopen, gevolgd door katten (33%), wat wijst op een trendverschuiving vanaf 2023.

Ook opmerkelijk: volgens het onderzoek zou de populariteit van vijvervissen flink gedaald zijn. In 2023 zwommen er nog vijvervissen in 4,6% van de huishoudens. In 2024 was dat nog maar 2,1%.

Huisdierbezit in België