18 december 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Wet- en regelgeving,

Harde lockdown, maar grootste deel branche mag openblijven

Eén voordeel van het muterende coronavirus: binnen een paar jaar heb je het hele Griekse alfabet onder de knie. Maar zonder gekheid: we zijn weer precies op het punt van een jaar geleden. Toen ging Nederland 5 dagen eerder op slot. Dat betekent dat tot 14 januari alle publiekelijk toegankelijke locaties dicht gaan: musea, theaters, sportscholen, dierenparken, scholen, enzovoort. En ja, ook winkels, maar essentiële winkels waaronder dierenspeciaalzaken mogen openblijven. Maar hoe zit het met landwinkels, tuincentra en dierverzorgende bedrijven?

Open of niet?

De basis van het nieuws – omikron rukt op – heb je ongetwijfeld al gehoord. Zo niet, dan is er geen ontsnappen aan: elk medium heeft het erover. Voor onze branche blijft veel hetzelfde. Sterker nog: door onze voortdurende lobby zijn de regels voor onze branche soepeler dan tijdens de lockdown van eind 2020. Toch een opsteker in deze donkere tijd.

Dierenspeciaalzaken
Voor dierenspeciaalzaken is het klip en klaar: die mogen openblijven tot 20.00 uur, maar wel met de beperking van 1 bezoeker per 5 vierkante meter.

Tuincentra en  landwinkels/dierenspeciaalzaak XL
Op de website van de overheid staat dat alle winkels met essentiële producten en/of diensten tot 20.00 uur mogen openblijven. Ook als daar producten en/of diensten zijn die daar niet onder vallen. Je zou denken dat dit ook geldt voor landwinkels/dierenspeciaalzakenXL. Uit nieuwe informatie van de overheid die ons op maandag 20 december bereikte, blijkt dat landwinkels of dierenspeciaalzaken XL echter alleen open mogen blijven als meer dan 70% omzet (vóór de lockdown van 19 december) uit diervoeding én dierbenodigdheden wordt behaald. Valt de winkel onder de grens van 70%, dan mag er wel een afhaalfunctie worden ingericht.

Tuincentra
Uit nieuwe informatie van de overheid die ons op maandag 20 december bereikte, blijkt dat tuincentra gesloten moeten blijven. Alleen de verkoop van bloemen en kerstbomen buiten mag doorgaan.

Dierenpensions, trimsalons en hondenuitlaatservices
‘Locaties voor dierenverzorging- en gezondheid’ zoals de overheid het noemt, mogen gewoon openblijven met reguliere openingstijden.

Hondenscholen
Voor zover hondenschoolactiviteiten aangemerkt worden als sport, is sporten onder begeleiding van een instructeur buiten mogelijk in groepen van 2 personen, (excl. instructeur). Activiteiten binnen zijn niet toegestaan.

Zegt een instantie iets anders? Meld het!

Net zoals in de vorige lockdown kan het voorkomen dat een gemeente of andere instantie zegt dat je toch dicht moet. Meld dit dan meteen bij ons. Het laatste dat wij willen is dat bedrijven verplicht dicht moeten, want daarmee wordt immers ook het dierenwelzijn aangetast.

Updates

Niets zo wispelturig als het overheidsbeleid, dus alles op deze pagina is onder voorbehoud. Zodra er ook maar iets verandert, laten wij dat weten via onze nieuwsbrief Dibevo-update. Heb je ondertussen vragen? Stel deze dan niet via social media, maar door te mailen naar info@dibevo.nl.