Als je diergeneesmiddelen verkoopt via een webshop, moet je je registreren in het Register Internethandel Diergeneesmiddelen. Daarnaast ben je verplicht om op elke webpagina waar je een diergeneesmiddel aanbiedt het logo van Internethandel Diergeneesmiddelen te plaatsen. Uit een enquête van de NVWA onder bedrijven blijkt echter dat veel bedrijven nog niet volledig op de hoogte zijn van de regels rondom internethandel. Daarom zetten we de regels nog eens voor je op een rij.
De eisen komen voort uit artikel 104 van de Verordening diergeneesmiddelen. Op grond van deze verordening is internethandel in diergeneesmiddelen alleen mogelijk voor niet-voorschriftplichtige diergeneesmiddelen, de zogenaamde receptvrije middelen.
Landen kunnen zelf kiezen om hierop een uitzondering te maken. In Nederland geldt dat houders van een DR-vergunning URA-diergeneesmiddelen (Uitsluitend op Recept Afleveren) vanuit zowel een winkelruimte als een webshop mogen aanbieden. De URA-geneesmiddelen mogen niet aan het buitenland worden verkocht via de webshop, omdat in het buitenland immers andere nationale wetten en regels kunnen gelden.
Dit moet je op je webshop vermelden
Verkoop je diergeneesmiddelen via een webshop? Of wil je een webshop opzetten? Dan moet dit op je webshop staan:
- het logo ‘internethandel diergeneesmiddelen’ duidelijk op elke pagina van de website waar je een diergeneesmiddel te koop aanbiedt;
- het logo ‘internethandel diergeneesmiddelen’ moet een link bevatten naar de pagina Internethandel diergeneesmiddelen.
Je mag dit logo op je website plaatsen, nadat je je hiervoor hebt aangemeld bij het Bureau Diergeneesmiddelen. Lees meer bij Internethandel diergeneesmiddelen.
Heb je nog vragen over internethandel in diergeneesmiddelen? Neem contact op met het Bureau Diergeneesmiddelen via het contactformulier internethandel diergeneesmiddelen.