19 december 2018 | Dossier: Dierenwelzijn, Klanten

Huisdierenbijsluiters: niet kopiëren, maar linken

Een van de sterke punten die je als zelfstandig huisdierenspecialist kunt bieden is service en advies. Natuurlijk geef je als winkelier, pensionhouder, trimsalon of hondenuitlaatservice het liefste persoonlijk advies, maar daarnaast is het superhandig om ook je website te voorzien van goede raad en daad. Als die informatie is opgesteld op basis van eigen ervaring en deskundigheid, is dat fantastisch, maar vaak wordt er nogal wat geknipt en geplakt van andere (online) bronnen. En dat mag eerder niet dan wel, en bovendien kleven er ook risico’s aan die knip- en plakmethode, want hoe betrouwbaar is die informatie?

Huisdier en ‘gebruiksaanwijzing’

De belangrijkste instantie in Nederland die op wetenschappelijke basis, objectief en volgens de laatste inzichten informatie geeft over het houden van huisdieren is het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren. Het LICG is een onafhankelijke instelling zonder winstoogmerk die gesteund wordt door organisaties als het ministerie van LNV, de Dierenbescherming, de faculteit Diergeneeskunde, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, Aeres Barneveld en Dibevo.

Automatisch bijgewerkt

Logisch dus dat veel huisdierenspecialisten te rade gaan op de website van het LICG en dankbaar gebruikmaken van de informatie en gratis huisdierenbijsluiters. Allemaal prima. Het is echter niet toegestaan om teksten van de LICG-website te 'lenen’ voor je eigen website. Dat is niet alleen omdat de teksten auteursrechtelijk beschermd zijn, maar ook omdat de door jou gekopieerde gegevens niet automatisch worden bijgewerkt naar de laatste inzichten. Het mooie van de bijsluiters is juist dat ze continu worden gefinetuned en geoptimaliseerd. Als je dus linkt naar de informatie of een bijsluiter op de website van het LICG, weet je dus zeker dat je altijd de beste en meest actuele informatie geeft.

Widgets op je website

De handigste manier om de huisdierenbijsluiters op je website te plaatsen is door gebruik te maken van de widgets van het LICG. Widgets zijn kleine applicaties die er voor zorgen dat de huisdierenbijsluiters zichtbaar op je website staan, maar in feite op de server van het LICG geopend worden. Je plaatst zo’n widget heel eenvoudig op je website door een stukje code te kopiëren en die weer te plakken op je website. Het LICG zorgt ervoor dat altijd de meest recente versie beschikbaar is. Daar heb je dus geen omkijken meer naar.

Je vindt de widgets en andere handige info op de professionals-website van het LICG. Het is gratis én betrouwbare informatie: maak er gebruik van!

Naar de profesionals-website

Ook leuk voor je website: widgets van spreekbeurten. Of voor deze tijd van het jaar: de praktsiche documenten over de feestdagen, vuurwerk en winterkou. Je klanten zijn er blij mee!

   

Wist je dat...

Wist je dat je wettelijk verplicht bent om schriftelijke informatie over de verzorging, huisvesting, het gedrag en de kosten te verstrekken als je dieren verkoopt? Als je controle krijgt van de LID of NVWA, dan zal hiernaar worden gevraagd. Met het meegeven van een bijsluiter van het LICG aan de klant voldoe je in ieder geval aan die wettelijke verplichting. 

Foto bovenaan: Samuel Thompson/Unsplash