26 april 2023 | Dossier: Wet- en regelgeving,

iDEAL wordt Europese standaard

Je hebt de afgelopen dagen in het nieuws kunnen lezen dat een alliantie van 16 Europese grootbanken iDEAL wil overnemen. Met een paar muisklikken iets online aankopen, haast zonder transactiekosten. Dankzij die voordelen nam het betaalsysteem iDEAL als een sneltrein de Nederlandse markt over. Ook de niet meer weg te denken Tikkies leunen op iDEAL, maar wie wel eens geld overmaakt naar een buitenlandse webshop of vriend, merkt dat dat veel minder soepel gaat. 

Binnen de Europese Unie bestaat er immers nog altijd geen gelijkaardig geharmoniseerd betaalsysteem. Het European Payments Initiative (EPI), een alliantie van 16 Europese grootbanken, wil daar verandering in brengen. Het EPI wil nu iDEAL overnemen en hierop deze gemeenschappelijke betaalmethode baseren. De alliantie heeft ook haar pijlen gericht op Payconiq, in België en Luxemburg enorm populair. Het is echter nog niet bekend hoeveel de overname gaat kosten en of de Europese toezichthouder hiermee in zal stemmen, maar het is een belangrijk initiatief. 

Voorlopig geen directe gevolgen

Als er akkoord komt, zullen de eerste stappen betrekking hebben op een digitale portemonnee. Via die portemonnee moet het mogelijk worden om betaalverzoeken naar vrienden te sturen. Daarvoor wil het EPI dit jaar nog een testfase in Duitsland en Frankrijk lanceren. Later zal het EPI zich ook richten op online en mobiel betalen en betalingen in fysieke winkels. Ook staan er op langere termijn nog allerlei extra snufjes op de planning zoals het betalen met uitstel, abonnementen en loyaliteitsprogramma’s. De overnames zullen voorlopig geen directe gevolgen hebben voor Nederlandse gebruikers. Het EPI laat weten dat zij iDEAL kunnen blijven gebruiken zoals ze gewend waren.

Mooi alternatief

Het is nu zaak dat iDEAL naar Nederlands model Europees wordt ingevoerd en ingezet, zodat ook het Europese betalingsverkeer efficiënt en tegen dezelfde lage transactiekosten kan worden verzorgd en er een mooi alternatief komt naast het veel duurdere systeem van de creditcard maatschappijen.