17 augustus 2023 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Informatieplicht energiebesparing: hoe zit het precies?

Een klimaatneutrale toekomst en een groenere wereld is iets waar we samen hard naar op weg zijn. Een groot deel van de ondernemers is al begonnen met energiebesparing en het verduurzamen van hun onderneming. Samen werken we toe naar een CO2-neutraal Nederland. Buiten dat energiebesparing en verduurzaming bijdraagt aan een beter milieu, zorgt het ook voor kostenbesparing. Minder verbruik betekent lagere kosten. Een win-win situatie.

deb dibevo energiebesparing informatieplicht

In 2019 introduceerde de overheid de informatieplicht energiebesparing. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000 m3 gas (equivalent) per jaar verbruiken, zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar en deze te rapporteren aan de overheid.

De informatieplicht geldt elke vier jaar en voor 1 december 2023 moet je hierover rapporteren bij het e-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Rapporteren doe je aan de hand van de nieuwe Erkende Maatregelenlijst (EML). Deze zijn voor elke onderneming van toepassing en bestaat uit 150 erkende maatregelen. De maatregelen zijn opgedeeld in drie groepen: Gebouwgebonden maatregelen, Faciliteiten en Procesgebonden maatregelen. Je kunt deze lijst vinden op DEB.nl en per onderdeel bekijken welke maatregelen voor jouw bedrijf van toepassing zijn.

Speciaal voor Dibevo-leden: DEB

Duurzaam. Energie. Besparen. Dat is waar DEB voor staat. DEB.nl is een online platform dat jou als ondernemer inzicht geeft in welke maatregelen je kunt treffen om energie te besparen en het duurzamer maken van je bedrijf.

DEB.nl staat vol met informatie en inspiratie van en voor ondernemers. Je vindt er handige bespaartips, informatie over interessante subsidies, een overzicht met energieadviseurs, maar ook kun je lezen hoe ondernemers jou voor gingen en samen met DEB energiebesparing realiseerden. Neem dus snel een kijkje en ontdek wat DEB voor jou kan betekenen.

Direct naar DEB.nl