Licht is een belangrijke factor in dierenpensions en dierengroothandels, maar krijgt in de praktijk vaak te weinig aandacht. Nu de LID en NVWA ook op dit punt gaan handhaven, is het raadzaam om je te verdiepen in de verlichting in je bedrijf.
Het spreekt vanzelf dat je dieren niet dag en nacht in het donker moet houden, of dag en nacht in het licht, maar helaas beoordelen we een situatie te vaak vanuit onszelf en dat kan bij licht verkeerde resultaten geven. Ook in de wetgeving over het houden van dieren is het belang van licht erkend. In het besluit houders van dieren is daarom het volgende artikel opgenomen:
Artikel 1.8. Behuizing
1) Een ruimte waarin een dier wordt gehouden, wordt voldoende verlicht en verduisterd om aan de ethologische en fysiologische behoeften van het dier te voldoen.
Natuurlijk heel mooi zo’n regel, maar tegelijkertijd ook heel onduidelijk. Want wat is nou ‘voldoende’? Zijn er nog andere punten dan alleen de lichtsterkte? Ook voor de NVWA en de LID was deze open (doel)norm onduidelijk en nauwelijks te handhaven. Daarom hebben zij de Wageningen Universiteit gevraagd, normen op te stellen voor de verlichting bij honden en konijnen. Deze norm heeft de vorm van een rapport met een bijbehorende checklist.
Als je snel wilt weten of je bij een controle door de LID of NVWA goed zit: check de Factsheet en checklist voor beoordeling lichtcondities gezelschapsdieren. Als je meer wilt weten over de achtergronden en hoe Dibevo in het kader van dierenwelzijn naar verlichting kijkt, lees dan het artikel in Dibevo-Vakblad nr. 7 dat op 9 december verschijnt.