11 april 2024 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Is jouw website toegankelijk genoeg?

Vanaf 28 juni 2025 wordt het verplicht om je website, webshop of app volledig toegankelijk te maken. Deze wettelijke verplichting zorgt ervoor dat digitale producten en diensten toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen. Maar hoe weet je of jouw website al voldoet aan deze eisen? Test het eenvoudig via www.ismijnsitetoegankelijk.nl en ontvang direct praktisch advies om je website te verbeteren.

Toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid wordt de norm

Twee jaar geleden introduceerden MKB-Nederland, Accessibility en Thuiswinkel.org een handige zelfscan. Deze tool maakt het mogelijk om snel te beoordelen hoe jouw website of webshop scoort op het gebied van toegankelijkheid. Sindsdien is de zelfscan verder ontwikkeld, met meer meetpunten en uitgebreider, gepersonaliseerd advies.

Zo wordt nu duidelijk aangegeven welke afbeeldingen een alt-tekst missen, welke teksten begrijpelijker kunnen en waar de technische code verbetering nodig heeft. 

Test je website

Ben je benieuwd hoe jouw website scoort op het gebied van digitale toegankelijkheid? De zelfscan op www.ismijnsitetoegankelijk.nl biedt snel inzicht. Door je webadres in te vullen, krijg je binnen enkele seconden te zien op welke punten jouw website of webshop verbeterd kan worden. Dit geeft je als ondernemer een duidelijk startpunt om aan de slag te gaan met het verbeteren van je digitale toegankelijkheid.

DOE DE TEST!


Online shoppen niet voor iedereen vanzelfsprekend

Online toegankelijkheid is cruciaal. Miljoenen Nederlanders ervaren moeilijkheden bij het navigeren op websites of webshops. Of het nu gaat om visuele beperkingen, leesproblemen of motorische uitdagingen, een toegankelijke website zorgt ervoor dat iedereen zelfstandig kan surfen en winkelen. Hierbij is het belangrijk dat websites en webshops voldoen aan diverse criteria, zoals herkenbaarheid door screenreaders, voldoende contrast, ondertitelde video's en bediening via het toetsenbord. De zelfscan toetst websites op al deze onderdelen.

15% extra potentiële klanten

Het toegankelijk maken van je website is niet alleen een maatschappelijke verantwoordelijkheid, het biedt ook commerciële kansen. Ongeveer 15% van de Nederlanders heeft te maken met een beperking. Door je website toegankelijk te maken, vergroot je je bereik en potentieel ook je klantenbestand. Bovendien verbetert de toegankelijkheid van een website de algehele prestaties. Zo worden toegankelijke websites beter gevonden in Google en laden ze sneller, wat kan leiden tot hogere conversiepercentages.

Toegankelijk bedrijfsleven

De Europese Toegankelijkheidsrichtlijn, gepubliceerd in 2019, stelt duidelijke eisen aan de toegankelijkheid van (digitale) producten en diensten. Deze richtlijn is een belangrijke stap op weg naar een inclusiever Europa, waar iedereen, ongeacht beperkingen, volwaardig kan deelnemen aan de digitale samenleving. Vanaf 28 juni 2025 is het naleven van deze richtlijn verplicht voor alle EU-landen.