6 juni 2024 | Dossier: Dierenwelzijn,

‘Juni Chipmaand’ is nodig: meer dan 30% van katten nog niet gechipt

In de zomerperiode geven huisdiereigenaren het meest hun huisdier op als vermist. Het is dus belangrijk dat honden, maar ook katten en konijnen goed gechipt zijn. En dat de chip ook juist geregistreerd staat. Daarom geeft het LICG ook dit jaar extra aandacht aan het chippen tijdens ‘Juni Chipmaand’.

Sinds 1 april 2013 geldt er in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden. In januari 2023 deed minister Piet Adema van LNV de aankondiging dat hij een landelijke chip- en registratieplicht voor katten wil invoeren. Tot nu toe gold er alleen een chipadvies voor katten. Volgens het meest recente huisdierenonderzoek van Dibevo en NVG heeft meer dan 30% van de kattenbezitters hun dier niet gechipt. Als je bedenkt dat er 3 miljoen katten in Nederland rondlopen, dan zijn dat er nog veel te veel.

Nu die chipverplichting eraan komt, is het verstandig om klanten met katten te wijzen op het voordeel van een chip. Eigenaren die de juiste gegevens geregistreerd hebben, zijn snel te traceren. Bovendien wordt ermee voorkomen dat katten gaan rondzwerven of in de opvang terechtkomen. Ook voor konijnen is chippen zinvol.

Belang van goede registratie

Nog altijd gaat er veel mis bij de registratie van gechipte dieren. Er zijn nog steeds veel mensen die denken dat de chip zelf al hun gegevens bevat en dat zij na het laten chippen van hun dier klaar zijn. Of hun dier wordt eenmalig wel aangemeld bij een portaal / databank, maar daarna wordt het up-to-date houden van de gegevens vergeten. Zonder een juiste registratie is het chippen echter zinloos!

Meer info en gratis folders

Meer informatie over de Juni Chipmaand vind je op de Professionals-website van het LICG. Ook kun je in de webshop voor professionals gratis de overzichtelijke folder ‘Chip je dier’ bestellen, met daarin alles over het chippen en registreren van een huisdier.