21 januari 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Kabinet komt met extra steunmaatregelen

Het kabinet spreekt de schatkist opnieuw aan om bedrijven door de coronacrisis te loodsen. Bovenop de al bestaande regelingen komt er nog eens 7,6 miljard beschikbaar voor de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en vergoeding van onverkochte voorraden.

Voorraad

De TVL gaat flink omhoog: bij 100% omzetverlies krijgen ondernemers voortaan minimaal 85% van de vaste lasten vergoed. Nu is dat nog 70%. Ook bedrijven die minder omzetverlies maken, krijgen vanaf nu een hoger vergoedingspercentage. De TVL wordt daarnaast uitgebreid voor bedrijven met meer dan 250 werknemers. Die vielen oorspronkelijk buiten de TVL-regeling.

Winkels die door de lockdown al meer dan een maand dicht zijn, kunnen een extra vergoeding tegemoet zien voor onverkochte voorraden. In december was er eenzelfde soort regeling, maar die bleek vaak ontoereikend.

Ook zou er geld vrijkomen voor starters die tot nu toe buiten elke regeling zijn gevallen. Op dit moment wordt nog over onze inbreng gesproken:

  • de verlaging van de ondergrens van de TVL;
  • het loslaten van de partnertoets bij de TOZO;
  • een betere oplossing voor seizoensbedrijven en de kwartaalbenadering.

Zodra de defintieve steunmaatregelen en de mogelijkheden voor onze branche bekend zijn, zullen we dat melden op deze website en zonodig een extra nieuwsbrief uitsturen.