24 januari 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Personeel, Wet- en regelgeving,

Veelgestelde vragen over de avondklok

In heel Nederland geldt sinds zaterdag 23 januari een avondklok. Alleen met een goede reden mag iemand tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends buiten zijn. Het is een simpele regel die soms toch vragen oproept. De meestgestelde vragen vind je op deze pagina.

Avondklok

Bedrijven die noodzakelijke werkzaamheden moeten uitvoeren, mogen met een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ toch naar buiten. Werknemers die voor werk naar buiten gaan, moeten daarnaast ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ tonen. Een werknemer moet dus 2 formulieren op zak hebben. De formulieren mogen ook digitaal worden getoond. Wie niet de juiste formulieren bij zich heeft of een ongeldige opgeeft, riskeert een boete van 95 euro.

Download Eigen verklaring avondklok

Download Werkgeversverklaring avondklok


Kunnen mijn werknemers nog wel in de avond- en nachtdienst werken?

Ja, ze mogen de straat op voor werk, als ze een geldige reden hebben en dit kunnen aantonen met een Eigen verklaring Avondklok en een Werkgeversverklaring Avondklok.

Moet ik als werkgever bij elke werknemer opnieuw mijn handtekening zetten op de ‘Werkgeversverklaring Avondklok’?

Ja, als je het formulier print, moet je op elk formulier je handtekening zetten. Als je het formulier digitaal invult, hoef je het niet te ondertekenen. Je vinkt op het formulier aan dat het naar waarheid is ingevuld.

Ik heb geen printer bij de hand. Kan ik het formulier ook digitaal tonen?

Ja, dat kan. Je vult het formulier in op je computer of smartphone en slaat het vervolgens op. Als de handhaver erom vraagt, laat je het formulier zien op (bijvoorbeeld) je telefoon.

Moet ik als werkgever voor elke dag weer een nieuwe verklaring afgeven?

Nee, dat hoeft niet. Je vult in voor welke dagen en tijdstippen je werknemer voor werk buiten moet zijn tijdens de avondklok. Dat kan een terugkerend patroon zijn (elke week op maandag en dinsdag), een aaneengesloten periode of maar één of enkele dagen. Wees zo specifiek mogelijk.

Wie controleert de werkgeversverklaring eigenlijk? Want ik zou iedereen wel zo’n verklaring kunnen geven natuurlijk

Dat valt onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Als je werknemers wordt aangehouden kan de Werkgeversverklaring Avondklok worden gecontroleerd. Misbruik wordt bestraft.

Ik ben zzp’er en moet tijdens de avondklok op straat zijn voor mijn werk. Wat moet ik doen/bij me hebben?

Als zzp’er moet je een Eigen verklaring Avondklok op zak hebben. Daarnaast moet je een Werkgeversverklaring Avondklok bij je hebben die je zelf invult. Daarop noteer je de (bedrijfs)naam en contactgegevens van je opdrachtgever. Als je geen opdrachtgever hebt, vul je je eigen bedrijf in. Maar let op: ook hier wordt misbruik bestraft.

Kunnen vrijwilligers ook een werkgeversverklaring krijgen?

Nee, tenzij er sprake is van noodzakelijke hulp aan een hulpbehoevende of medische hulp aan mens of dier. In andere gevallen moeten de activiteiten gedurende de dag plaatsvinden.

Geldt er een uitzondering voor goederenvervoer in Nederland?

Ja, nationaal goederenvervoer, waaronder ook stadslogistiek en bevoorrading, valt als werk onder de geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. Op voorwaarde dat dit noodzakelijk is in de avonduren. De transportmedewerker moet tijdens de avondklok een Eigen verklaring en een Werkgeversverklaring bij zich hebben.

Kan het internationaal goederenvervoer doorgang vinden?

Ja, internationaal goederenvervoer is een geldige redenen om tijdens de avondklok te reizen. De internationaal transportmedewerker hoeft tijdens de avondklok geen extra verklaringen bij zich te hebben om aan te tonen dat hij voor een geldige reden tijdens de avondklok reist. De internationaal transportmedewerker moet wel, zoals altijd het geval is, een EU-certificaat/ vrachtbrief bij zich hebben.

Waarom geldt de regel dat een hond aangelijnd moet zijn bij het uitlaten tijdens de avondklok?

Handhavers moeten kunnen beoordelen of iemand daadwerkelijk zijn hond aan het uitlaten is. Iemand zou met een losse riem naar buiten kunnen gaan en vertellen dat hij zijn hond kwijt is. De hond aan de lijn is het bewijs dat hij echt wordt uitgelaten.