18 september 2024 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Kabinet Schoof: positief voor ondernemers, maar uitdagingen blijven

De eerste Miljoenennota van het kabinet Schoof biedt op enkele punten verlichting voor ondernemers. Positief is het terugdraaien van maatregelen die de afgelopen jaren het ondernemersklimaat onder druk zetten. Zo worden de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting en de tariefverhoging in box 2 (de winstbelasting voor ondernemers) deels of helemaal teruggedraaid. Hierdoor wordt het belastingklimaat stabieler, wat bedrijven meer zekerheid geeft om te investeren.

Miljoenennota

Regeldruk aangepakt

Daarnaast belooft het kabinet de regeldruk voor bedrijven aan te pakken, wat vooral voor kleinere ondernemers een opluchting zal betekenen. Het is mooi om te zien dat onze actieve lobby in Den Haag nu eindelijk zijn vruchten afwerpt. 

Werk moet meer gaan lonen

Een belangrijk punt dat het kabinet aanpakt, is dat werken meer moet gaan lonen. Dit is van groot belang in de krappe arbeidsmarkt waarin we ons bevinden. Het tekort aan arbeidskrachten vormt een directe bedreiging voor de Nederlandse economie. Daarnaast komt het kabinet met een aanvalsplan om de arbeidsproductiviteit te verhogen, een stap die nodig is om Nederland concurrerend te houden op internationaal niveau.

Langetermijnvisie ontbreekt

Ondanks de positieve toon, mist de Miljoenennota een duidelijke visie op het langetermijn-verdienvermogen van Nederland. Bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs zijn zorgelijk. Juist investeringen in deze gebieden zijn cruciaal om de concurrentiepositie van Nederland te versterken. Ook de houding van Nederland richting Brussel is onvoorspelbaar en komt de stabiliteit niet ten goede.

Prinsjesdagnieuwsbrief

Meer weten over de plannen van het kabinet? Lees dan dan de Prinsjesdagnieuwsbrief van VNO-NCW en MKB-Nederland. Hierin staat een eerste overzicht voor ondernemers van de plannen voor het komende jaar, lopende zaken en het economisch beeld zoals deze op Prinsjesdag 2024 bekend zijn gemaakt.