3 juni 2012

Bescherm uw (merk)naam!

Trademark--handelsmerk-symbool

Veel ondernemers denken – ten onrechte – dat hun naam goed beschermd is omdat ze hem als handelsnaam of als domeinnaam hebben geregistreerd. Dat blijkt uit onderzoek onder het ondernemerspanel (waarin bijna 10.000 ondernemers deelnemen) van de Kamer van Koophandel. De realiteit is dat elk ander bedrijf uw naam kan gebruiken zolang deze niet is geregistreerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).

Onbeschermde logo’s

Uit het onderzoek blijkt dat slechts een kwart van de ondernemers die merknamen hanteren, hun merknaam daadwerkelijk beschermt. Vier op de tien hebben dit niet gedaan en drie op de tien weten het niet of dit het geval is. Van de ondernemers die een logo gebruiken, heeft driekwart dit logo niet als merk beschermd.

Merkenregister

Veel ondernemers hebben wel onderzocht of een naam al bestond. Dat deden zij bijvoorbeeld bij het Handelsregister (69%) of  via Google (40%). In het Handelsregister staan echter geen merknamen en ook Google geeft geen uitsluitsel of een naam ook als merknaam is geregistreerd. Volgens het onderzoek raadpleegt een minderheid (20%) hiervoor het enige juiste register, namelijk het merkenregister van de BBIE.

Een bijzonder klein deel van de ondernemers heeft zijn handelsnaam (6%) en/of merk (4%) vastgelegd in het merkenregister van het BBIE.

Registreren bij BBIE

Om een merknaam vast te leggen, moet u deze registreren bij de BBIE. Het online deponeren van een merk kost 240 euro. Een inschrijving is 10 jaar geldig.

Registreer uw (merk)naam bij de BBIE

Bron: Kamer van Koophandel