27 maart 2020 | Dossier: Veiligheid,

Kat in België besmet met corona

In België is op 27 maart bekend geworden dat iemand zijn kat heeft besmet met het nieuwe coronavirus. De kat is getest en bleek het virus inderdaad te hebben. De kans dat een huisdier een ander dier of mens besmet is desondanks klein.

Update 2 april: lees ook de Veelgestelde vragen over huisdieren en corona

Kat

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Desondanks is het uit voorzorg verstandig om bij besmetting of klachten zoveel mogelijk het contact met huisdieren te vermijden; dat betekent niet aaien, niet knuffelen en 1,5 meter afstand houden en de normale hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren in acht te nemen, zoals handen wassen met water en zeep.

Is er iemand in het gezin ziek, en het huisdier is ook ziek, dan moeten alle huisgenoten het contact met een ziek dier vermijden. Als je zelf ziek bent of verschijnselen hebt, en je huisdier is ziek, kan het huisdier het beste binnen blijven. Als het gaat om een zieke hond, dan mag die kort worden uitgelaten door een andere persoon dan de patiënt.

De kans dat een huisdier besmet wordt met het virus is zeer klein. Omgekeerd geldt hetzelfde: er is geen bewijs dat het virus weer naar de mens kan ‘springen’.