Sinds een aantal jaar heerst er een felle discussie over het al dan niet binnenhouden van katten. Voor- en tegenstanders vliegen elkaar hierbij soms zo heftig in de haren dat topics op sociale media gesloten worden. Maar wat is nu in het belang van de kat; wel of niet naar buiten?
Tekst: Yvon Sweere, Tinley Gedragstherapie voor Dieren | foto’s: Ember + Ivory, Steffen Petermann en Koen Eijkelenboom
Allereerst is het belangrijk te beseffen dat een ‘binnenkat’ geen apart ras is dat zich na zorgvuldige fokselectie heeft aangepast aan een leven binnenshuis. Zogenaamde ‘binnenkatten’ zijn katten die binnen worden gehouden en niet naar buiten kunnen of mogen. En dat dient helaas niet altijd het welzijn van de kat en kan ook tot gedragsproblemen leiden.
Het natuurlijke leefgebied van een kat kan variëren, maar is vaak vele malen groter dan een gemiddelde woning. Buiten kan een kat zijn natuurlijke gedrag uitoefenen zoals jagen, klimmen en exploreren. Ook wordt hij voortdurend blootgesteld aan allerlei uitdagingen, nieuwe prikkels zoals wapperende blaadjes, regen en sneeuw of fladderende insecten. Een binnenomgeving is bijna altijd hetzelfde, verveling ligt dus snel op de loer met als gevolg frustratie, sloopgedrag, agressie en overmatig aandacht vragen.
Het buitenleven
Aan het buitenleven kleven echter ook nadelen en dat zijn niet alleen de risico’s die de kat zelf loopt, zoals verwondingen, vergiftigingen, ziektes en aanrijdingen. Katten hebben namelijk ook een impact op de fauna; ongeacht hun hongergevoel, doden ze knaagdieren en vogels. Ze kunnen ook overlast en burenruzies veroorzaken, niet alleen omdat ze hun behoeften doen in andermans tuinen, maar ook omdat ze soms andere katten of honden aanvallen.
En dan is er nog het risico op vermissing. Ze kunnen van iets schrikken, weggejaagd worden of verdwalen. Ook zijn er kattenhaters die katten vangen en kilometers verderop weer uitzetten. Niet weten wat er met je kat is gebeurd, zorgt voor veel zorgen en verdriet bij eigenaren, maar ook voor de kat zelf kan het rampzalig zijn.
Dibevo is een van de weinige brancheorganisaties die het grootste deel van haar sector ongeschonden door de coronacrisis heeft geloodst. Dankzij onze intensieve lobby konden dierenspeciaalzaken tijdens elke lockdown open blijven en hebben we voortdurend gestreden voor de meest gunstige maatregelen voor landwinkels, tuincentra, hondenscholen en dierverzorgende bedrijven. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat de branche gebruik kon maken van regelingen als TVL, uitstel van belastingen, gedeeltelijke kwijtschelding van huur en persoonlijke ondersteuning van onze experts.
Wees geen freerider, maar strijd samen met je concullega’s voor een gezonde en bloeiende huisdierenbranche. Meld je aan als lid. Doe het nu!