5 maart 2024 | Dossier: Dierenwelzijn,

Katten in groep geven voorkeur aan open kattenbak

Het practoraat dierenwelzijn en -gezondheid heeft een praktijkonderzoek afgerond rondom het gebruik van kattenbakken bij groepsgehuisveste katten. In dit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Katten Kenniscentrum Nederland, is er gekeken naar de voorkeur voor open of gesloten kattenbakken bij twee groepen katten op de campus van Aeres MBO Barneveld.

 

Onzindelijkheid bij katten is een groot probleem en de meest voorkomende reden dat katten in een asiel terechtkomen. Om meer kennis te krijgen over de voorkeuren van katten wat betreft het gebruik van de kattenbak, heeft Aeres MBO Barneveld onder leiding van het practoraat dierenwelzijn en -gezondheid onderzoek gedaan naar het gebruik van een open of een gesloten kattenbak in een meerkatshuishouden.

Bij twee groepen katten op de campus zijn meerdere open en meerdere gesloten kattenbakken geplaatst. Gedurende het onderzoek is de hoeveelheid urine en ontlasting gewogen en genoteerd. Uit deze data blijkt dat de katten die op Aeres MBO Barneveld in een groep leven het liefst plassen in een open kattenbak. Voor ontlasting is er geen voorkeur gevonden. Om te weten waarom dit zo is, en of er individuele katten een voorkeur voor een bepaalde kattenbak hebben, is volgens het practoraat meer onderzoek nodig.

Het volledige rapport is hier te downloaden.