27 november 2019 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Onderzoekers: katten ongecontroleerd buiten laten lopen, is tegen EU-regels

Twee rechtswetenschappers van Tilburg Universiteit hebben vandaag de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok gegooid. In dagblad Trouw stellen Arie Trouwborst en Han Somsen dat het volgens Europese regels voor natuurbescherming verboden is om katten ongecontroleerd naar buiten te laten gaan.

Kat buiten

In het Journal of Environment Law schrijven de onderzoekers dat de huiskat een van de grootste uitroeiers van diersoorten ter wereld is en een gevaar vormt voor 370 bedreigde diersoorten. Alleen al in Nederland worden elk jaar naar schatting 140 miljoen dieren door katten gedood. Meer dan de helft van de ‘slachtoffers’ is prooi van katten met een eigenaar, stellen Trouwborst en Somsen. Dat zijn in Nederland tussen de 2 en 3 miljoen, naast nog eens 10.000 zwerfkatten. Verschillende typen vogels en zoogdieren zoals weidevogels en vleermuizen, maar ook reptielen, vissen en amfibieën vallen ten prooi aan de huiskat.

Volgens de wetenschappers is het jagen van de katten niet alleen schadelijk, maar ook illegaal. Onder de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn in Nederland is het verplicht om bepaalde soorten en hun leefgebieden te beschermen en mogelijke bedreigingen te beperken. Een kat zonder toezicht laten rondlopen is volgens de juristen al ‘feitelijk verboden’.

Vandaag de dag zijn er overigens voldoende mogelijkheden om een leefomgeving voor de kat te creëren zonder dat hij ‘de hele wijk’ doorkruist. Dat kan bijvoorbeeld door een combinatie van een zendertje in de halsband en een in de grond gegraven draad. Of door het dier in huis genoeg verrijking aan te bieden dat hij simpelweg niet de behoefte voelt om naar buiten te gaan. Al deze producten zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde retail die daar graag voorlichting over geeft.