09 april 2019 | Dossier: Marktinformatie

Fabrikant maakt kattensnack van gekweekte muizencellen

Because Animals, een Amerikaanse diervoederfabrikant, is erin geslaagd een diervriendelijke kattensnack te produceren van ‘muizenvlees’ uit celcultuur.

Kat

De fabrikant maakte de snack naar eigen zeggen zonder een enkel dier te schaden. De muizencellen zijn afkomstig uit een cellijn die al bijna 50 jaar voor wetenschappelijke doeleinden werd gebruikt, en gegroeid op een diervrij medium. Ook is er geen gebruik gemaakt van het controversiële foetale runderserum (FBS). Because Animals hoopt de snack tegen 2020 op de markt te kunnen brengen.

Discussie

In de Verenigde Staten zijn honden en katten via hun voer verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de totale milieu-impact van de veeindustrie. “Zij eten veel meer vlees dan alle inwoners van Frankrijk bij elkaar”, aldus Pablo Moleman, woordvoerder van ProVeg Nederland, een internationale food awareness-organisatie. “Met de wereldwijde uitdaging om onze vleesconsumptie omlaag te brengen, zou het onverstandig zijn huisdiervoer te negeren. Zeker aangezien de diëten van honden en katten een stuk gemakkelijker aan te passen zijn dan die van mensen.”

ProVeg vindt dat de discussie rondom de milieu-impact van honden- en kattenvoer al jaren muurvast zit en voert daar als reden voor aan dat huisdiereigenaren hun dieren geen vegetarisch honden- en kattenvoer zouden willen geven omdat dat ongezond, onnatuurlijk of zelfs dieronvriendelijk zou zijn. Ten onrechte, zo vindt de organisatie. De ontwikkeling van kattenvoer op basis van muizencellen zou hierin volgens ProVeg een doorbraak kunnen betekenen.

Kweekvlees in de schappen

Tijdens de ProVeg New Food Conference bleek al dat de ontwikkeling van kweekvlees in een vergevorderd stadium is. Voor consumenten zou het al binnen twee jaar in de schappen kunnen liggen. ProVeg verwacht dat kweekvlees voor huisdieren nog eerder op de markt zou kunnen komen.