2 april 2012

Winkel open op nationale feestdagen?

vlag-Nederland

De Nederlandse nationale feestdagen komen er weer aan: Goede Vrijdag, 30 april Koninginnedag, 4 mei dodenherdenking en 5 mei bevrijdingsdag. Hoe lang mag u nu uw winkel openhouden? En hoeveel krijgt uw personeel betaald als zij op deze dagen werken?

Goede Vrijdag en 4 mei dodenherdenking

Dit zijn geen officiële vrije dagen. Volgens de Winkeltijdenwet moet de winkel wel na 19.00 uur gesloten zijn.
Wilt u toch uw winkel openstellen buiten de wettelijk voorgeschreven openingstijden, dan heeft u een ontheffing Winkeltijdenwet van de gemeente nodig.

5 mei bevrijdingsdag

De overheid heeft 5 mei als nationale feestdag aangewezen, maar heeft het aan de cao-partijen overgelaten of de werknemer betaald vrijaf heeft op deze dag. In de cao voor de dierenspeciaalzaken, aquariumspeciaalzaken en hengelsportspeciaalzaken staat vermeld dat de jubileumviering van bevrijdingsdag als officiële vrije dag geldt. De werknemer heeft dan recht op een vrije dag met behoud van loon. Deze formele vrije dag vindt één keer in de 5 jaar plaats. De eerstvolgende vrije dag is 2015.

Koninginnedag

30 april is een nationale feestdag; dus formeel een vrije dag. Wanneer uw werknemers toch moeten werken, dan gelden er loontoeslagen voor deze dag. Uw werknemers krijgen naast hun gewone loon nog eens 100% extra uurloon per gewerkt uur en daarbovenop nog een toeslag van 100% voor werken op zon- en feestdagen. Opgeteld is de loonbetaling dus 300%. Dit staat beschreven in artikel 19 lid 2 en artikel 10.

Planning

In deze periode waarin de meivakantie valt met Koninginnedag en bevrijdingsdag zal een periode zijn waarin uw medewerkers wellicht vrij vragen. Overleg met uw personeel over de dagen dat zij vrij willen nemen en maak een duidelijke planning. Zo voorkomt u onderbezetting.

Bron: Rijksoverheid, MKB Servicedesk