Als u uw merk heeft laten registreren, betaalt u daar een vergoeding voor. Logisch. Malafide organisaties kunnen hier echter gemakkelijk misbruik van maken.
Openbaar register
Als u uw merk laat registreren bij een Benelux- of Europees merkenbureau, publiceert deze instantie uw aanvraag online. Andere partijen kunnen dan bezwaar maken tegen uw aanvraag als zij het niet eens zijn met uw merknaam. De namen en adressen in het merkenregister zijn echter ook zichtbaar voor criminelen. Zij proberen hier misbruik van te maken door u een spookfactuur toe te sturen.
Het lijkt alsof de factuur afkomstig is van een legitiem merkenbureau. Echter in de kleine lettertjes staat dat u akkoord gaat met een vermelding in een vaag bedrijvenregister. Als u hieronder uw handtekening zet, zit u vaak vast aan een abonnement met bijbehorende kosten van duizenden euro's.
Misleidende namen
Organisaties handelen vaak onder misleidende namen als Worldwide Database of Trademarks and Patents, Universal Patents and Trademarks Service, International Catalogue of Trademarks, Agence de Renouvellement en Propriété Intellectuelle Inc., BMV Benelux Merken Vernieuwing BV. Deze namen wekken de indruk dat u te maken heeft met een officiële organisatie.
Officiële registers
In Nederland en België zijn de officiële registers het World Intellectual Property Organization (WIPO), Office Harmonization Internal Market (OHIM) en het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Uiteraard kent elk land zijn of haar eigen nationale instantie. Kijk dus altijd goed of de instantie bestaat. Het WIPO heeft op haar website een lijst gepubliceerd met voorbeelden van dergelijke misleidende facturen.
Bron: Novagraaf