13 augustus 2019 | Dossier: Bedrijfsvoering, Veiligheid,

Let op: zomerse spookfacturen en dwingende telefoontjes

Je kunt er bijna vergif op innemen: in de zomermaanden zijn acquisitiefraudeurs extra actief. Fraudeurs slaan in de vakantieperiode extra toe omdat de verantwoordelijke vaak afwezig is of omdat ondernemers om verschillende redenen vaak drukker en/of gehaaster zijn. Dit keer waarschuwden Dibevo-leden voor de praktijken van een zogenaamd webhostingbedrijf en een ‘inspecteur’ van stroominstallaties.

Dwingende telefoontjes

Spookfactuur Web Registraties Nederland

Een bedrijf dat zich ‘Web Registraties Nederland’ noemt, stuurt spooknota’s voor een domeinregistratie. De spooknota oogt als een factuur, maar is in feite een ‘aanbieding’. Zoals altijd zit het ’m in de kleine lettertjes. Wie tekent, zit vast aan de ‘aanbieding’.

Dwingende telefoontjes

Een Dibevo-lid werd meerdere keren gebeld door een ‘inspecteur’ die op een vrij dwingende manier aangaf dat een controle van de elektriciteitsinstallatie uitgevoerd moest worden. Het zou daarbij om een wettelijke verplichting gaan.

Overigens is een inspectie van de elektriciteitsinstallatie niet wettelijk verplicht, alleen als je verzekeringsmaatschappij die controle in zijn clausule heeft opgenomen.

Blijf alert

We herhalen het nog maar eens: zet nergens je handtekening voordat je precies weet waarvoor je tekent en wat de financiële consequenties hiervan zijn. Laat je niet onder druk zetten om ergens telefonisch mee akkoord te gaan – zeker niet als je in de dagelijkse drukte zit. En blijf vooral ook de fraudealerts op Fraudehelpdesk volgen om op de hoogte te blijven van de spookfacturen die stelselmatig blijven opduiken.

Melden

Heb je een spookfactuur ontvangen of een vermoedelijke acquisitiefraudeur aan de lijn gehad? Maak hiervan melding bij de Fraudehelpdesk en bij Dibevo. Heb je een spookfactuur ondertekend of op een andere manier slachtoffer geworden van acquisitiefraude? En ben je lid van Dibevo? Dan kunnen wij je helpen! Neem zo snel mogelijk contact met ons op.