14 augustus 2019 | Dossier: Marktinformatie,

Steeds meer baasjes sluiten huisdierenverzekering af

Het aantal baasjes dat een ziektekostenverzekering voor zijn huisdier afsluit, is in het eerste halfjaar van 2019 met maar liefst 55% gestegen ten opzichte van diezelfde periode in 2018. Bij 80% van deze polissen gaat het om een hond van jonger dan een jaar. Dat meldt huisdierverzekeraar Reaal Dier en Zorg.

Zomer aan zee met de hond

Reaal schrijft het groter aantal huisdierverzekeringen toe aan de trend dat er steeds meer medische mogelijkheden komen voor zieke huisdieren. En gaan gepaard met toenemende zorgkosten. Denk aan MRI-scans, oncologische behandelingen, orthopedie. Een dierenartsnota van 900 tot 1.000 euro is echt geen uitzondering meer. Daarom kiezen meer mensen tegenwoordig voor een verzekering voor hun geliefde hond of kat.

Volgens een schatting van Reaal is er in de eerste helft van 2019 voor circa 20% van de honden (jonger dan 12 maanden) in Nederland een huisdierverzekering is afgesloten.

Katten

Katteneigenaren zijn minder overtuigd van het belang van een goede huisdierverzekering dan hondeneigenaren. Van alle polissen die er dit afgelopen halfjaar bij Reaal Dier & Zorg werden gesloten is ‘slechts’ 20% voor de kat. Cynthia Jensma, manager Reaal Dier & Zorg: “De exacte oorzaak van dit verschil weten we niet. Mogelijk maken katteneigenaren een andere financiële afweging. Of wordt er (onterecht) geredeneerd dat een zogenaamde ‘binnenkat’ minder kans heeft op een bezoekje aan de dierenarts.”

Gebitsbehandelingen

Huisdierverzekeringen kunnen uitgebreid worden met aanvullende dekking om de kosten van crematie, alternatieve geneeswijze, gebitsbehandelingen en/of medische kosten in het buitenland te dekking. Deze aanvullende dekking groeit minder explosief dan de standaard ziekenkostenverzekering. Alleen de aanvullende dekking Gebit is populair bij baasjes; 24% van de eigenaren koos in 2019 voor deze dekking. De andere aanvullende dekkingen worden relatief weinig afgesloten.