17 december 2020 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Maatregelen winkels aangescherpt, maar Dibevo-lobby succesvol

Het was chaos gisteren in winkelend Nederland. Omdat veel ketens de randen van de ‘essentiële winkel’ opzochten, heeft het kabinet de maatregelen voor de retail aangescherpt. Dat betekent dat uitzonderingen worden geschrapt en dat was aanvankelijk slecht nieuws voor de landwinkels/dierenspeciaalzaken XL die dierbenodigdheden verkopen. Dibevo is tot gisterenavond bezig geweest om ook deze bedrijven op de lijst met uitgezonderde detailhandel te krijgen. En met succes.

Kauwbotten

Om te beginnen geldt de nieuwe aanscherping alleen voor winkels. Voor dierenspeciaalzaken heeft de aanscherping geen gevolgen: zij blijven onder de essentiële sectoren vallen en mogen dus open blijven.

Landwinkels annex dierenspeciaalzaken XL

Eerder was er een uitzondering voor zogeheten landwinkels en XL-dierenspeciaalzaken omdat deze diervoeders en benodigdheden voor bijvoorbeeld landbouwhuisdieren verkopen. Daarvoor gold de uitzondering dat als de winkel vóór de lockdown 70% omzet haalde uit diervoeding, deze ook open mag blijven.

Maar daar zat het probleem: welke winkel haalt nu meer dan 70% omzet alleen uit diervoeding? Vrijwel niemand, zo hebben wij de ministeries van LNV en EZ voorgehouden. Als deze uitzondering de norm zou worden tijdens de lockdown, dan zou dat betekenen dat alle landwinkels gesloten moeten worden.

De omschrijving ‘diervoeding’ vonden wij sowieso te smal. Dieren – en daar hebben wij in Nederland nogal wat soorten van – hebben immers meer producten nodig dan alleen diervoeding. Denk bijvoorbeeld aan kauwmiddelen of pompen voor aquaria, maar ook warmtelampen en bij het dier passende verblijven.

Na intensieve lobby met de overheid hebben we het voor elkaar gekregen dat er naast 'diervoeding’ ook ‘dierbenodigdheden’ is toegevoegd aan de uitzonderingsregels, zoals te zien is op de website van de Rijksoverheid.

We hebben ook gedacht aan de dierenspeciaalzaken XL annex landwinkels die minder dan 70% omzet halen uit diervoeding en -benodigdheden. Winkels mogen geen afhaalfunctie inrichten, met uitzondering van doe-het-zelf-zaken, bibliotheken en horeca. Dankzij onze inspanningen zijn daar nu ook landwinkels en dierenspeciaalzaken XL als uitzondering toegevoegd.

Samenvattend

Samenvattend: een landwinkel of dierenspeciaalzaak XL mag voor de verkoop van diervoeding en benodigdheden openblijven als meer dan 70% omzet (vóór de lockdown van 15 december) uit diervoeding én dierbenodigdheden wordt behaald.

Valt de winkel onder de grens van 70%, dan mag er wel een afhaalfunctie worden ingericht. Bezorgen van producten mag ook.