24 februari 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Wet- en regelgeving,

Meer geld voor TVL, maar heeft de branche er wel iets aan?

Het kabinet heeft de maximale tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) opnieuw verhoogd naar 550.000 euro voor het mkb en 600.000 euro voor het niet-mkb. Ondernemers krijgen 85% van hun vaste lasten vergoed als zij meer dan 30% omzetverlies lijden. Hier komt in het eerste kwartaal de voorraadsubsidie voor de gesloten detailhandel bovenop. Dat is op zich goed nieuws voor tuincentra en gesloten landwinkels, maar de vraag is of die extra steun soelaas biedt voor de dierverzorgende bedrijven in de Dibevo-branche.


Kappers open? Dan ook trimsalons!

Marcel van Roosmalen beklaagde zich er al over in het tv-programma De Vooravond (zie het filmpje hierboven), en het valt niet te rijmen natuurlijk. Weet dat we op dit moment in de bres springen voor een volledige opening van de trimsalons; ook in winkels en winkelstraten.

Bedrijven die buiten de TVL vallen

Dibevo ontvangt verschillende meldingen van ondernemers die buiten de TVL vallen. In veel gevallen komt dit door een gebrek aan referentieomzet en/of door een verschil tussen de geregistreerde inschrijvingsdatum bij de KvK en de daadwerkelijke start van de activiteiten. Het ministerie van Economische Zaken doet op dit moment onderzoek naar schrijnende gevallen die buiten de TVL-boot vallen, dus we willen zo veel mogelijk reacties verzamelen nu het ijzer heet is.

Val je buiten de TVL omdat:  

  • je in de referentieperiode van een specifieke TVL-periode geen omzet had?
  • de start van je activiteiten op een ander moment was dan je inschrijvingsdatum in het handelsregister?
  • of een andere reden?

Meld dit dan aan ons via info@dibevo.nl.

Geef hierbij aan:

  • de naam van je onderneming;
  • waarom je buiten de TVL valt (zie de bovenstaande 2 oorzaken);
  • wat de onderliggende oorzaak is (bijvoorbeeld door vergunningstrajecten, verbouwing, ziekte of anderszins);
  • in welke TVL-periode je buiten de TVL viel;
  • of je aanspraak maakt op andere steun- of kredietmaatregelen;
  • wat voor eerlijke oplossing zou er voor jou mogelijk zijn, die in jouw ogen makkelijk controleerbaar en uitvoerbaar is?
  • of je toestemming geeft om de naam van je onderneming te mogen gebruiken voor een cijfermatige onderbouwing en analyse van de genoemde problematiek. De naam van je onderneming wordt niet in de rapportage gebruikt en zal ook niet worden gebruikt worden voor andere doeleinden.

Wij verzamelen deze gegevens voor het onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken op dit moment doet naar schrijnende gevallen die buiten de TVL-boot vallen omdat ze hun omzetverlies ten opzichte van een eerdere periode niet konden aangeven. Stuur je reactie vóór 8 maart.

Bedrijven die buiten de NOW vallen

Wat Dibevo ook graag wil weten, is hoeveel dierverzorgende bedrijven er buiten de NOW-regeling vallen. We horen steeds meer verhalen dat de kwartaalbenadering van de NOW ongunstig uitpakt voor met name dierenpensions. Een aantal pensions heeft om die reden een deel van de steun moeten terugbetalen.

Dit komt vooral doordat een pension een seizoensbedrijf is. Daardoor schommelen zowel de omzet als de personele lasten, en dat zorgt voor een ongewenst effect in de afrekening. Is dit bij jou ook gaande, meld dit dan aan ons zodat we munitie hebben om te strijden voor betere voorwaarden.