14 januari 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Meer steunmaatregelen en perspectief nodig

De verlenging van de lockdown zag iedereen aankomen, maar heeft toch flinke impact op tuincentra, landwinkels en de dierverzorgende bedrijven in de branche. De reserves van veel ondernemers raken op of zijn op. Dibevo dringt bij het kabinet aan op snelle extra ondersteuning om te voorkomen dat ondernemers in het zicht van de haven alsnog kopje onder gaan, zowel zakelijk als privé.

Hondenschool

Nu ondernemers op hun reserves functioneren moet de vergoeding voor vaste lasten (TVL-regeling) echt omhoog. De maximumvergoeding moet flink worden verruimd en de omzetdrempel om tot de regeling te worden toegelaten, omlaag. Daarnaast vindt Dibevo dat de voorraadvergoeding voor tuincentra en landwinkels omhoog moet.

Hogere loonsteun en meer hulp voor starters

Verder pleiten we voor meer hulp voor startende ondernemers en het weer ophogen van de NOW-loonsteun. Andere belangrijke punten zijn de ondersteuning van het eigen vermogen van ondernemers en de continuïteit die bij steeds meer bedrijven in gevaar is. Steeds meer ondernemers zijn ook hun privé-vermogen aan het opeten, dat eigenlijk voor hun pensioen of andere doelen is bestemd. 

Ook zet Dibevo in op inkomensondersteuning, juist voor die ondernemers die buiten alle steunmaatregelen vallen.

Slim plan voor opening van de economie

Samen met MKB-Nederland maakt Dibevo zich hard bij het kabinet voor een slim plan hoe o.a. tuincentra, landwinkels en dierverzorgende bedrijven straks weer open kunnen in combinatie met de vaccinatiecampagne en de steeds ruimere testmogelijkheden. Dat kan ondernemers weer het perspectief geven dat nu ontbreekt.

Oproep aan ondernemers en werknemers

Dibevo roept iedereen op zich bij klachten direct te laten testen en niet op pad te gaan als dat niet noodzakelijk is. Met explosieve verspreiding van het virus zoals in Engeland nu plaatsvindt, zijn we nog veel verder van huis.

Naar verwachting komt er in de loop van volgende week nieuwe informatie beschikbaar over de steunmaatregelen.