20 augustus 2012 | Dossier:

Minister Opstelten schildert eerste Safety Spot

safety-spot vergroot het gevoel van veiligheid tijdens pinnen

In 50 winkelgebieden worden de komende maanden zogenoemde Safety Spots geplaatst bij geldautomaten. Een Safety Spot is een felgele halve cirkel die voor een pinautomaat op de grond wordt geschilderd. Mensen blijven automatisch buiten deze cirkel wachten wanneer iemand geld opneemt. Geldautomaat gerelateerde criminaliteit, zoals meekijken met de pincode en straatroof, wordt daardoor moeilijker en degene die in de cirkel staat voelt zich veiliger. Een eenvoudig maar effectief middel om de veiligheid in een winkelgebied te verhogen. 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie ondersteunt dit nieuwe initiatief en biedt daarom 50 winkelgebieden met een Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) de mogelijkheid om gratis Safety Spots te plaatsen. 

KVO uiterst effectief

De KVO aanpak waarbinnen de nieuwe maatregel wordt genomen, heeft zich inmiddels bewezen. Onderzoek van het HBD toont aan dat de derving met ruim 30% afneemt en het veiligheidsgevoel onder ondernemers, medewerkers en klanten met bijna 30% toeneemt. Inmiddels werken al ruim 400 winkelgebieden met deze methodiek. Hierin worden zij ondersteund door procesbegeleiders van het HBD.

Aanmerking voor Keurmerk Veilig Ondernemen

Om in aanmerking te komen voor een KVO is een actieve ondernemersvereniging vereist. Ontbreekt die in uw winkelgebied dan biedt pre-KVO uitkomst.