8 juli 2020 | Dossier: Personeel,

Modernisering pensioenstelsel van start

Het kabinet, bonden en werkgeversorganisaties MKB-Nederland, waar Dibevo onderdeel van is, en VNO-NCW hebben definitief overeenstemming bereikt over de uitwerking van pensioenakkoord. Ook de FNV stemde in met de plannen. Nu kan de noodzakelijke modernisering van het pensioenstelsel van start. “Dit is goed nieuws voor jong én oud en van zzp’er tot mkb’er. Het stelsel wordt moderner, persoonlijker en met stabiele premies voor ondernemers,” aldus de ondernemersorganisaties.

Pensioenstelsel

Extra geld voor mkb en stabiele premies

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Dit pakket zorgt voor het mkb in de eerste plaats voor stabiele en voorspelbare pensioenpremies. Dat is winst. Voor het mkb en werknemers met zwaar werk hebben we daarnaast extra afspraken kunnen maken. Zo is op ons aandringen 200 miljoen extra vrij gemaakt ten opzichte van de eerdere plannen. Dit is voor duurzame inzetbaarheid en vervroegde uittreding, vooral in het mkb. Verder ben ik blij met de stappen die we zetten voor zelfstandige ondernemers. Zij kunnen nu ook makkelijker toetreden tot het pensioenstelsel. Dat werd hoog tijd en past simpelweg bij een moderne arbeidsmarkt.”

Nieuwe pensioenstelsel op hoofdlijnen

In het pensioenakkoord is, naast de aanpassingen van het pensioen dat werknemers via hun werkgever opbouwen, een totaalpakket aan maatregelen afgesproken waarmee de oudedagsvoorziening in Nederland op veel punten wordt verbeterd.

Enkele hoofdlijnen van de afspraken:

  • De nieuwe wet moet in 2022 ingaan en alle pensioenregelingen moeten voor 2026 zijn omgezet naar moderne premieregelingen met een vlakke leeftijdsonafhankelijke premie. Het pensioen wordt daarbij persoonlijker en gaat meer meebewegen met de economie.
  • Verzekeraars en sommige andere pensioenuitvoerders voerden al premieregelingen uit voor veel ondernemingen en hun werknemers. Bij deze regelingen zou een overstap ineens naar leeftijdsonafhankelijke premies tot fors hogere premies en/of lagere pensioenresultaten kunnen leiden. Om dit te voorkomen kunnen huidige werknemers in de bestaande regelingen blijven en verandert er voor hen niks qua premieopbouw. Nieuwe werknemers komen al wel onder de nieuwe regeling te vallen met de nieuwe leeftijdsonafhankelijke premies. Zo gaat de transitie geleidelijk en is het werkbaar voor iedereen. 
  • Er wordt komend jaar niet gekort beneden de 90 procent dekkingsgraad. Ook wordt het nabestaandenpensioen verbeterd en zijn er voorstellen om het voor ondernemers makkelijker te maken een pensioenregeling aan te bieden voor hun werknemers. Verder zijn er afspraken gemaakt over het verbeteren van de mogelijkheden van pensioenopbouw van zelfstandigen.
  • De AOW leeftijd gaat geleidelijker omhoog in de toekomst. In 2020 en 2021 blijft de AOW-leeftijd 66 jaar en 4 maanden. Hierna stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden per jaar, tot 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 stijgt de AOW-leeftijd niet 1 jaar per jaar dat we langer leven, maar 8 maanden. De AOW-leeftijd blijft dus gekoppeld aan de levensverwachting, maar meer in balans.

Nederland heeft een goed pensioenstelsel en door de jarenlange onrust rond betaalbaarheid, onvoorspelbare premieontwikkeling en mogelijke kortingen is nu weer rust gevonden door de sociale partners. “En dat is een mooi resultaat,” aldus Dibevo.

Bron: MKB Nederland en Rijksoverheid